Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken mat vill vi servera våra barn och äldre?

I dag är det några få procent av den mat vi serverar våra barn och äldre som är producerad i närområdet, där vi bor och verkar. En ökning av den procenten ger flera effekter, först och främst möjligheten för oss boende i länet att ha kontroll på kvaliteten genom direkt kännedom om ursprunget.

Annons

Närproduktion ger även ökat antal arbetstillfällen inom livsmedelsproduktion, ökade skatteintäkter till länets kommuner, möjlighet att hålla marker öppna genom det jordbruk som behövs för att producera livsmedel och inte minst viktigt – framtidstro och stolthet.

Vi har i dag en jordbruksnäring som på kort tid har fått hantera stora utmaningar. Generellt är det så att varannan tugga du äter kommer från mat som är tillagad av råvaror som importerats. Vill vi ha en livskraftig livsmedelsproduktion och jordbruksnäring i vårt län behövs medvetna och handlingskraftiga insatser från olika delar av samhället tillsammans med den privata näringen.

Vi ser att viljan till förändring och handlingskraft finns i vårt län!

Vi har fantastiska och engagerade kockar och personal i våra kommunala kök med en stor kunskap om att laga god och nyttig mat till våra barn och äldre. Viljan att få arbeta med råvaror som är producerade i närområdet är stor. Viljan finns även hos våra kommuners kostchefer som lagt ner ett stort arbete i att utforma innehållet i det upphandlingsunderlag för livsmedel som nu finns hos Inköp Gävleborg. Syftet är att inom rådande upphandlingsregler öka möjligheten för att höja andelen lokalt producerade livsmedel i våra kommunala skolor, dagis och äldrevårdsboenden.

I tidigare upphandlingsomgångar har krav som leverans av stora volymer, förpackningsstorlekar med mera gjort att många har avstått från att lämna in anbud. Livsmedelsproducenterna har ansett att loppet har varit kört redan från början. I det omarbetade upphandlingsmaterialet finns nu större möjlighet för de mindre livsmedelsproducenterna att kunna leverera utifrån de villkor de har, bland annat genom att de kan leverera mindre volymer och välja var i länet han/hon vill leverera sina produkter.

Det verkar som om de flesta vill samma sak; att våra barn och äldre ska kunna få äta den mat som produceras i närområdet så långt det är möjligt. Våra livsmedelsproducenter behöver bli fler och starkare och den vilja som nu finns hos våra kommuner att köpa lokalt producerade livsmedel är ett stort och viktigt steg som tillsammans med andra insatser kan ge den framtidstro branschen så väl behöver.

Ylva Olofsson, Föreningen Hälsingelivs

Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg

Pär Johansson, matambassadör Hälsingland, Växbo krog

Magnus Dandanell, matambassadör Gästrikland, Mackmyra whisky

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons