Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka förutsättningar ger Hudiksvall flyktingbarnen?

Hudiksvall har 10+3 platser i kollektivboende för så kallade ensamkommande flyktingbarn. Dessa ungdomar har ofta en flera månaders strapatsrik resa bakom sig.

Annons

Att som 14–15-åring ensam avverka resan genom flera länder under svåra omständigheter kräver mod, uppfinningsrikedom, flexibilitet, förmåga att väga beslut och konsekvenser mot varandra. Det kräver också stor uthållighet både psykiskt och fysiskt. De som inte har dessa egenskaper ger upp, vänder åter, dukar under på vägen antingen bokstavligt genom döden eller att man faller offer för brottslighet eller droger under resans gång.

Hur tar vi då emot dessa målmedvetna starka ungdomar när de anländer till Hudiksvall?

Som ensamkommande flyktingbarn blir man ett fall för socialförvaltningen som utser en socialsekreterare att ha det övergripande ansvaret för den unge. Man undrar verkligen vilka förutsättningar en socialsekreterare har att ta tillvara en ung stark persons resurser, när man i bakgrunden till en utredning 2010 skriver:

”XX tillhör en sårbar grupp och i framtiden riskerar att bli diskriminerad både inom den offentliga sektorn men även i den privata”.

Är det denna förväntning socialförvaltningen har på samhället i Hudiksvall har vi mycket att jobba med! Skrivning fortsätter med lika häpnadsväckande kommentarer:

"XX har en låg socioekonomisk bakgrund som bidragstagare samt en annan etnicitet än den vita västerländska som brukar sättas som norm i samhället.”

Jasså – och jag som börjat tro på att det officiella Sverige ser det mångkulturella som en naturlig del i ett vitalt samhälle!

”Beslut rörande XX måste ses utifrån de svårigheter detta kan medföra för XX i form av uteslutning från arbetsmarknaden, strukturell diskriminering i samhället där han utesluts för att han avviker från den outtalade normen i samhället rörande utseende, religion, kultur och så vidare.”

I vilket samhälle ger ”utseende, religion och kultur” förutsättningar för ”strukturell diskriminering”. Jag trodde faktiskt inte att detta är en beskrivning av det samhälle vi vill skapa i Hudiksvall!

Det är dags att ta itu med ”strukturella fördomar” hos dem som i sitt dagliga arbete ska lotsa och ta emot våra nya medborgare. De förväntningar man har brukar kunna ha en tendens att bli självuppfyllande profetior.

Kristdemokraterna driver en aktiv politik som vill ta tillvara alla människor med de resurser var och en har. De ensamkommande flyktingbarnen är elitungdomar – ge dem då förutsättningar att få utvecklas till vad de har förutsättningar att vara och kväv dem inte med omhändertagande inlindat i fördomar som hör hemma i ett helt annat samhälle.

Margareta Sidenvall, Kristdemokraterna i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons