Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vila är viktigt

För mycket länge sedan, när vi var i grottstadiet, gav sig mannen ut på jakt för att fånga villebråd.

Annons

Vi får tänka oss in i hur han går där med sitt spjut på axeln. Alla hans sinnen är på helspänn, det gäller kamp eller flykt, det vet han, så därför har kroppen mobiliserats och ombesörjt att blod och näring går till hans muskler för att han ska kunna kämpa eller fly.

Han har ett påslag av stresshormoner, och det är det sympatiska nervsystemet som är herre på täppan. Kortisolet i kroppen ökar för att läka skador som han eventuellt tillfogas. Insulinmängden ökar för att sockret ska tas upp av blodet. Adrenalin och noradrenalin nivåerna stiger, så hjärtat kan pumpa mer blod framförallt till lungorna som behöver mer syre.

Föreställ dig nu att mannen hör ett prassel i buskarna, vad som då händer är att axel- och ryggpartiet spänns för att skyddas mot påhopp bakifrån. Han blir torr i munnen och mag-tarm kanalen är i vila, eftersom blodet har omdirigerats till muskler och syresättning av lungor. Han går nu antingen till kamp eller flykt.

När allt är avklarat, och om mannen fortfarande är i livet, kopplas det parasympatiska systemet in. Det står för återhämtning, reparation, vila, återuppbyggnad.

Varför jag nämner detta är för att vi ska förstå hur viktigt det är att kroppen får den här vilan på det ena eller andra sättet. Att ständigt gå omkring med alarmberedskap tär oerhört på kroppens organ och resurser. I värsta fall kan organen ta sådann skada att de får svårt att reparera sig.

Det finns oerhört många stressfaktorer idag som åstadkommer detta flykt eller kamp beteende.

För våra förfäder var det livsviktigt med stresshormonernas påslag. De behövde den här kraftiga anspänningen för att överleva.

Visst vi behöver den också ibland, när våra sinnen ska vara extra skärpta av den ena eller andra anledningen. Vad som är i mångas liv idag är att ingen återhämtning sker, det är då mer till skada och kroppen hinner inte reparera sig. Detta kan leda till fysiska sjukdomar.

Mia Åkerblom

avslappningslärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons