Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt kämpa mot droger

Missbruk av droger är ett stort problem. Många som fastnar i missbruk drabbas av livslångt lidande. Och livskvaliteten för nära och kära i deras omgivning blir mycket sämre.

Annons

Alkoholmissbruk drabbar flest, både direkt och indirekt. Men missbruk av andra droger kan ge minst lika stort lidande, och ofta drabbar det unga människor.

Vi måste hjälpas åt för att motverka missbruket, på många fronter. Folkpartiet samlade för någon vecka sedan samhällets aktörer till en träff på Kulturhuset. Det pågår ett omfattande arbete redan nu – individ- och familjeomsorgen, fritidsverksamheten, skolan, polisen och sjukvården drar alla åt rätt håll. Mammor från Föreningen Föräldrakraft var också med och berättade om vad deras ungdomar, som fastnat i missbruket, får gå igenom.

Samordningen måste bli bättre, och fler kan hjälpa till. Folkpartiet kommer att jobba vidare för att det arbetet ska bli vassare. Ett resultat av vårt fokus på drogfrågan är att vi drivit igenom ett beslut att klottersaneringsvätskan GBL inte längre får användas för att ta bort klotter, när Bollnäs kommun betalar. I riksdagen driver Folkpartiet på för att GBL ska narkotikaklassas. GBL är ett rengöringsmedel, som kroppen omvandlar till knarket GHB när man dricker det. Kommunen har tidigare själv använt GBL för rengöring.

Vi ska inte heller blunda för att missbruket kostar skattebetalarna mycket pengar. Missbrukares behov av vård kostar mycket för kommun, landsting och stat.

Även om det mänskliga lidandet är det viktigaste skälet att bekämpa drogerna, är de ekonomiska skälen också tungt vägande för att hålla ett tydligt fokus på missbruket.

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons