Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att vara tydlig vid decentralisering

När det nu diskuteras och behandlas förslag om ny regional indelning av landet, bland annat med tre nya län, så är det viktigt att det tydligt sägs hur makt, medel och resurser som ska överföras från staten till de nya regionerna, skriver Kenneth Nilshem (C).

Annons

I vårt fall den så kallade Svealandsregionen. Statens roll måste bli en annan och tydligare, enigt Centerpartiets uppfattning. Staten måste bli mer effektiv, och statliga myndigheter med verksamhet regionalt och lokalt måste samverka bättre med övriga i samhället. Det är därför högst väsentligt för reformen att den statliga regionala indelningen är en del av beslutet om regionbildningen.

Det är avgörande om och hur staten vågar och förmår på allvar bejaka en decentralisering på riktigt. Bland annat i statsförvaltningen internt, men även släppa makt och medel till regioner, och för den delen, till kommuner, lokalsamhällen och medborgare. En styrning och en maktutövning på flera nivåer.

Att bara slå ihop landsting och regioner är enligt Centerpartiet inte decentralisering i sig. Det kan rent av uppfattas som motsatsen, om man inte kan se helheten.

För mig och Centerpartiet går, som vanligt, innehåll och utförande, det som kan vara kvalitet många gånger, före form och utseende, denna gång i form av ett kartritande.

Mycket av förutsättningarna för utveckling för människor och lokalsamhällen avgörs på lokal nivå, en närodlad politik. Utvecklingsarbete måste ske i samverkan med de lokala intressena och med kommunerna. Utveckling startar som bekant alltid på en plats, ofta av människor som går samman.

Avslutningsvis måste poängteras att tvingande kommunsammanläggningar inte får bli en följd av regionaliseringen. Det måste istället bli lättare för kommuner att samverka med varandra.

Centerpartiets decentralism och lokalsamhällespolitik, en närodlad politik, kommer alltid att stå i skarp kontrast till centraliseringssträvanden på olika nivåer. Just nu ser vi det tydligt i de politiska förutsättningarna för landsbygden och småorterna, i ett Sverige där hela landet ska leva.

Kenneth Nilshem (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons