Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt återupprätta RK:s förtroende

Inte undra på att Röda Korset (RK), sedan Johan af Donners (JD) bedrägerier i miljonklassen avslöjades i maj 2009, tappat tiotusentals medlemmar.

Annons

Ännu fler börjar nog fundera på sitt medlemskap efter att ha läst journalisten Bernt Hermeles (BH) år 2011 utkomna bok Guldsot – berättelsen om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner.

Det är en upprörande läsning om JD:s svindlerier, som BH systematiskt går igenom. Som medlem i RK förargas och förundras man över hur liten kontroll de då högsta herrarna hade över JD:s verksamhet. Och även att den grupp kvinnliga anställda som på goda grunder började fatta misstankar mot JD hade så svårt att nå fram med sitt budskap till den dåvarande generalsekreteraren och ordföranden.

Förvånande är det också att den högsta ledningen var så handfallen och inte tog vissa varningssignaler på allvar. Sådana hade framförts redan på ett mycket tidigt stadium. Men att kontrollera JD hos tidigare arbetsgivare var inte något man prioriterade.

Ett tungt ansvar åvilar RK:s olika kretsar och i synnerhet regionråden när det gäller att hålla ett vakande öga på nuvarande ledning så att inte mönstret upprepas

och att oskäliga förmåner delas ut i det fördolda. RK:s medlemmar, till större delen ideellt arbetande pensionärer, har rätt att kräva detta. Medlemmarna är trötta på personer i toppen med oblygt höga löner och ringa intresse av att utkräva ansvar. Om man antar en hög post i en välgörenhetsorganisation borde inte den största drivkraften vara att öka på sitt bankkonto utan viljan att göra en ideell insats. Det finns organisationer med betydligt beskedligare löner än RK med trots detta goda resultat. Läkare utan gränser till exempel.

När en välgörenhetsorganisation drabbas av en sådan här väldig förtroendekollaps påverkar detta inte bara personer i toppen negativt utan även dem som står där på torget eller utanför affären med insamlingsbössorna. Bidragsgivare i tiotusental har lämnat RK. År 2009 hade RK 238 783 medlemmar, 2011 hade antalet rasat ner till 166 917 (källa: RK medlemsregister).

Att förlora förtroendet gick fort. Nu gäller det för RK att göra sitt yttersta för att återskapa detta förtroende. De medlemmar som fortfarande valt att betala sin årsavgift kan kräva att fortlöpande bli informerade om alla åtgärder som vidtas för att begränsa de skador som JD-affären åstadkommit.

RK är mycket noga med att i alla sammanhang hålla fram Henry Dunant, RK:s grundare, som förebild. Låt honom nu bli en förebild igen! Henry Dunant var inte intresserad av att berika sig genom den organisation han grundade. 1901 erhöll han Nobels fredspris tillsammans med en nu bortglömd fransman. Trots att han var utfattig och bodde på en enkel institution i Schweiz skänkte han bort prispengarna till välgörenhet.

Björn Cobdal

aktiv medlem i RK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons