Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt återställa älvarna

Olycklig uppmaning av WWF att bojkotta konsumtion av vild lax från Östersjön.

Annons

I stället borde WWF uppmana den svenska regeringen att omedelbart återställa ett flertal Norrlandsälvar till sitt ursprungliga skick så att hotade bestånd av laxfiskearter återfår sina naturliga lekplatser och därmed ges möjlighet att säkra laxbeståndens återhämtning.

Rödlistad art är utrotningshotat djur som vi människor bär ansvaret för, men är det vi konsumenter och fiskerinäringen, inte minst vid Norrlandskusten, som ska betala notan för den miljöförstöring som orsakat laxbeståndens minskning i Östersjön?

De svenska vattenkraftverken är överlägset den största boven till att den vilda laxen i Östersjön är hotade till sin existens, på grund av älvarnas reglering, med dammar och kraftverk som hindrar laxfiskarna från att nå sina lekplatser för att reproducera arten.

Den svenska regeringen borde omedelbart, i ett första steg, iscensätta byggande av vindkraftverk med riktad produktion av el för att ersätta de mindre älvarnas minivattenkraftverk och även ta ansvaret för att älvarna återställs till sitt ursprungliga skick.

Mer än hundra års miljöförstöring av våra vattendrag måste någon gång komma till sin vändpunkt.

I dag har vi den miljövänliga tekniken som vindkraftverk ger oss, den kräver ytterst lite markyta i vårt skogsbestånd och skadar ingen, varken djur eller människor.

Det är svagt av WWF att inte våga angripa den verkliga orsaken till laxarternas minskning i Östersjön, i stället bidrar uppmaningen till ohälsa och förlorade arbetstillfällen, framför allt utefter Norrlandskusten.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons