Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidga din gudsbild

Vem är Gud, frågade en skribent 12/7, men han avfärdade eventuellt svar direkt utifrån att Jesus föddes av jungfru Maria, vilket stred mot skribentens förnuft. Nu för tiden kan i.och för sig många barnlösa par få efterlängtade barn genom provrörsbefruktning.

Annons

Jag inser förstås att argumentet är att Jesu tillblivelse strider mot beprövad vetenskap och naturlagarna. Jag vill då råda honom/henne att vidga sin Gudsbild.

Om vi utgår från dagens vetenskap så visar den på att vår tillvaro, universum, har en begynnelse populärt kallat Big bang. Astronomen Hubble med flera insåg, på grund av rödförskjutningen av ljuset från fjärran galaxer, att universum expanderar från en mikroskopisk början, och vidare gavs Nobelpriset 2006 för bakgrundsstrålningen på 2,7 grader i rymden, vilket också stöder teorin om en begynnelse.

Detta går väl att förena med bibelns ord om att " I begynnelsen skapade Gud himmel och jord". Filosofen Bill Craig har lyft fram det gamla logiska Kalam-argumentet:

1) allt som har en begynnelse har en orsak.

2) universum har en begynnelse.

3) alltså finns det en orsak bakom universums tillkomst.

Vi får inse att innan universum skapades existerade varken tid eller rum, materia eller energi, och därmed inga naturlagar. Därav följer att orsaken till universums uppkomst måste vara oberoende av tiden, rummet och materia –alltså andlig. Dessutom allsmäktig och även "personlig", eftersom han valde att skapa universum.

Denna analys visar på Guds existens. Jag hoppas att skribenten kan se att en sådan Gud är mäktig att utföra miraklet vid Jesus födelse.

Lennart Bengter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons