Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill montera upp lokalsamhället Ljusne

En förändring kunde vara inrättandet av en kommundelsnämnd, liknande den som finns i Svågadalen. Det skulle ge Ljusneborna ett lokalt självstyre och helt nya förutsättningar för ortens utveckling, skriver Anders Persson och Mikael Vallström, som planerar öppna rådslag för att få fart på omställningen.

Annons

Vad skulle hända om man började lyssna på Ljusneborna och intresserade sig för hur de tänker sig en önskvärd framtid för den plats de bor på? Och vad skulle i så fall behövas för att göra den framtiden verklig?

Om något sådant skulle ske så vore det en seger för demokratin.

Det som har hänt med platser som Ljusne under de senaste årtiondena kan nämligen knappast beskrivas som något annat än ett demokratiskt misslyckande. Platserna är lokalsamhällen som monterats ned bit för bit utan att invånarna haft något att säga till om. Motiven för besluten om nedläggningar och försämringar av välfärden och servicen sägs vara ekonomiska. Var den egentliga makten över samhällsförändringarna finns är oklart, att människor känner sig maktlösa desto mer uppenbart.

Men det här är en världsordning som inte fungerar längre. Globaliseringens tid är förbi på grund av den globala ekonomins oljeberoende och överuttag av jordens begränsade resurser. Perspektiven håller på att vändas upp och ned.

Därför är det också hög tid för en politik som tvärtemot kraven på anpassning till en ohållbar ekonomi börjar med att lyssna in vanliga medborgare som bor på platser som behöver byggas upp igen.

Svaret på globaliseringens slut är inte att bygga murar eller att hindra migranter att fly från det jakten på olja och överexploateringen har ställt till med. Svaret är återupprättandet och byggandet av verkligt hållbara lokalsamhällen, såväl i Ljusne som på andra håll i världen.

Just detta är en av de viktigaste poängerna med ett omställningsperspektiv: plötsligt kan det finnas en ny framtid för lokalsamhället, plötsligt infinner sig en demokratisk möjlighet. Till exempel skulle en utvecklad lokal livsmedelsproduktion kunna ge uppemot 250 nya jobb i Ljusne. En annan förändring kunde vara inrättandet av en kommundelsnämnd, liknande den som finns i Svågadalen. Det skulle ge Ljusneborna ett lokalt självstyre och helt nya förutsättningar för ortens utveckling.

Fast än så länge är det naturligtvis bara idéer. Utan en lokal förankring kan de aldrig förverkligas. Som det nu ser ut, är det endast Ljusneborna som kan skapa det framtida Ljusne.

För att påbörja omställningen kommer vi att bjuda in till öppna rådslag i alla delar av kommunen.

Anders Persson

Mikael Vallström

SOS – Ställ om Sverige

Söderhamnsinitiativet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons