Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha besked, Lindestam

Skapandet av attraktiva livsmiljöer är ett tema som återfinns i Söderhamns kommuns olika planerings- och visionsdokument.

Annons

Det gäller uppenbarligen inte de kommuninvånare som bor i kommunens södra kustområden från Ljusne ned till landskapsgränsen. Nedanstående föreningar har i sina yttranden till Bergvik Skog protesterat mot det planerade vindkraftprojektet Ödmården. Nu vill vi ha svar från kommunalrådet Sven-Erik Lindestam på följande frågor.

• Varför ska just Söderhamn göra en sådan enorm utbyggnad av vindkraften? Realiseras kommunens vindkraftplaner kommer vår kommun att svara för en helt orimlig andel av länets samlade planerade vindkraftmål.

• Varför vill kommunen skapa ett jättelikt industriområde längs denna kuststräcka som kommer att innebära förstörda livsmiljöer för kommuninvånare och fritidsboende där? I kommunens egna planer sägs att "Vindkraftverken medför buller och skuggor och kan också medföra ljusstörningar på grund av hindermarkering. Detta påverkar människors upplevelse av landskapet och därmed landskapets attraktivitet och användbarhet".

• Varför vill kommunen förstöra förutsättningarna för de senaste årens kloka satsningar på att utveckla besöks- och turistnäringen? Hur tror du skärgårdsturismen, som kommunen satsat många miljoner på under de senaste åren, kommer att påverkas när besökarna om de tittar österut ser ett 70-tal snurrande vindkraftverk ute på Storgrundet och om de tittar västerut 200 andra vindsnurror? Tror du att turister i framtiden söker sig till en sådan miljö?

• Inser du vad denna vindkraftpark kommer att innebära för det rika fågellivet i området? Havsörnar vistas där under större delen av året och fiskgjusar och smålommar under sommarperioden. Fågelfaunans livsmiljö kommer att radikalt förändras.

• Hur tror du att de senaste årens positiva utveckling med ökande inflyttning och fritidsboende i området efter E 4:ans utbyggnad från Stockholm–Uppsalaområdet lockade av den vackra och orörda naturen kommer att påverkas av en radikalt förändrad landskapsbild? Eller den småskaliga turism som börjat växa fram?

• Är det inte dags att anpassa sig till verkligheten när kommunens egen bygg- och miljönämnd, länsstyrelsen och mark- och miljööverdomstolen säger nej till liknande verklighetsfrämmande projekt som i fallet Gullberg? Eller när Bollnäs kommun säger nej till vindkraftparken i Glössbo?

7. Är det kommuninvånarnas intressen, livsmiljö och välfärd som kommunledningen ska främja eller är det svenska och utländska kraftbolags möjligheter att tjäna stora pengar på export till Tyskland?

Åke Englund

Granöns intresseförening

Percy Landström

Kultebo intresseförening

K-G Engström

Kustbyarnas bygdeforskare

Anders Persson

Långboda-Kultebo vägsamfällighet

Hans Ekengren

Maråkers intresseförening

Kent Zetterlund

Sunnäs intresseförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons