Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi öppnar dialog för ny arena

I insändare (26/9) samt i tidigare publicerade artiklar i Ljusnan säger ni, de styrande partierna i Bollnäs, att ni vill bygga både en hall på Sävstaås och en ny stadsdel på SJ-området.

Annons

Vi tror inte att det är ekonomiskt möjligt för kommunen att utveckla både Sävstaås och SJ-området.

Bollnäs Arenas projekt bygger på att utveckla en stadsdel där arenan utgör tillväxtmotor och är grunden för en genomarbetad affärsplan som bygger på fyra hörnstenar; energi och miljö, ungdomskultur, idrott och hälsa samt närproducerat. Detta innebär enligt våra beräkningar 100–200 nya arbetstillfällen samt en ökad aktivitet i centrum med tillväxt för handeln, besöksnäringen och övrigt näringsliv.

En ny stadsdel och en arena på SJ-området minskar bilresandet tack vare att många kan gå eller åka kommunalt till arenan. Då kan även ungdomar gå, cykla eller åka buss direkt in från byarna till arenan. Detta är särskilt viktigt för de föräldrar som saknar bil eller har en bil i hushållet.

En arena på SJ-området innebär att energiförsörjningen av isen sköts av Bollnäs Energi AB, kommunens eget energibolag. Detta miljökoncept har redan fått stort genomslag både i Sverige och utomlands.

Ni skriver att en arena på SJ-området kostar 15 miljoner per år för kommunen. Utredningen är mycket tydlig, se sidan 51, med att totalkostnaden för kommunen blir 11,9 miljoner med en arena på SJ-området inklusive infrastruktur, 300 nya p-platser och sanering. En hall på Sävstaås ger en totalkostnad för kommunen på 9,9 miljoner, se sidan 22.

Vi vill bevara SJ-områdets kulturarv och behålla alla byggnader som är i tillräckligt bra skick. Utredarens rekommendation är tydlig, han anser att fördelarna med en centralt placerad arena är så intressanta att kommunen bör ge projektet ett år för att visa nyttan tillsammans med en möjlig stadsdelsutveckling, se sidan 5.

Det är bra att ni vill starta en dialog med näringsliv och föreningsliv. Det känns dock lite bakvänt att först fatta beslutet tvärtemot utredningens slutsats och sedan påbörja dialogen.

Vi har haft en dialog med både företag och föreningar under fyra års tid och kan berätta att bilden är mycket tydlig. Drygt 100 företag och hockeyn, bandyn, fotbollen, simningen med flera, vill se en ny stadsdel med centrala idrottsanläggningar på det gamla SJ-området.

Vårt projekt innehåller bland annat handel, boende, näringsliv, turism, fritid och centrala idrottsanläggningar, allt för att skapa dynamik i 2000-talets Bollnäs. SJ-området är stort nog för både arena och stadsdel.

Vi har sedan augusti förgäves bjudit in er till en dialog för att diskutera projektet och utredningens resultat. Om ni hade tackat ja så hade vi sluppit en del missförstånd som nu måste klaras ut via insändare. Vår inbjudan står kvar. Välkomna att höra av er.

Anders Gustafson

Bollnäs Arena AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons