Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi moderater arbetar för en levande landsbygd

Jan Lahenkorva (S) utrycker i en debattartikel (27/8) oro över oss moderaters ställningstagande när det gäller villkor för människor att bo och verka på landsbygden.

Annons

Han hänvisar till att vi var frågande till vissa ställningstagande som den styrande majoriteten i Regionstyrelsen hade på ett par remisser från den rödgröna regeringen.

Lahenkorva och hans vänsterkollegor i majoriteten förespråkade i detta speciella ärende att man ska ta bort vinstkraven på de statliga företagen. Staten bedriver verksamhet i konkurens med andra företag där Apoteket AB och Posten är två exempel på detta. Om överskottskravet tas bort, vilket är modesta 3 procent, så riskeras företagens långsiktiga överlevnad. Ett företag som inte tillåts gå med vinst kommer aldrig överleva, men detta är kanske något som S i Gävleborg inte förstår. Genomför man detta ändrar man dessutom förutsättningarna för alla andra företag som finns i samma bransch, genom att staten inte verkar på samma villkor som alla andra.

Det utgår i dag visst stöd till Apotek i landsbygd vilket för övrigt infördes av Alliansen, men detta stöd betalas ut oberoende på vem som driver apoteket vilket gör det konkurrensneutralt. Det finns även idag motsvarande stöd till bensinmackar i landsbygd.

För att leva och verka på landsbygden krävs att det finns grundläggande service, mataffär, bensinmack, paketservice, apotek och banktjänster. En viktig lösning till detta är att det finns ombud som hanterar dessa tjänster vilket ofta är den lokala mataffären.

Det som däremot drabbar landsbygden mest är de skattehöjningar som Lahenkorva inte vill prata om. På vilket sätt underlättar det att bo på landsbygden att regeringen nu chockhöjer bensinskatten, inför kilometerskatt och försvårar för jakt och friluftsliv.

Vi moderater arbetar för att skapa goda förutsättningar för att man ska kunna leva i hela Sverige och för en levande landsbygd.

Patrik Stenvard (M)

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons