Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har alltid jobbat för lärarnas intressen

Replik till Maj-Louise Nordlund (9/8).

Annons

Maj-Louise Nordlund skriver att Lärarförbundet på 70-talet förordade att lärarna skulle hålla igen löneanspråken. Detta är helt felaktigt. Både Lärarförbundet, som bildades 1991, och alla tidigare lärarfack, har alltid arbetat hårt för lärarnas intressen och högre löner. För Lärarförbundet vet att om vi ska vi få de bästa att vilja bli lärare även i framtiden är lärarlönerna avgörande.

De senaste 40 åren har läraryrkets status har sjunkit. På 1960-talet var läraryrket i lönenivå med ekonomer och civilingenjörer, men sedan dess är lärarna arbetsmarknadens förlorare.

Lärare har tappat halva lönen på 40 år, oavsett kommunalt eller statligt huvudmannaskap. Idag är svenska lärarlöner låga, både i förhållande till andra jämförbara yrken och jämfört med lärare i andra länder. Det handlar om en strukturell lönediskriminering av högutbildade, kvinnodominerade grupper. 

De låga lärarlönerna är också huvudorsaken till att många i dag väljer bort läraryrket. Med endast 1,2 sökande per plats till lärarutbildningen kan det inte garanteras att de bästa unga studenterna vill bli framtidens lärare.

Och bra skolresultat för Sveriges elever kräver bra lärare. De låga lärarlönerna är därför ett problem för hela samhället. Det vet Lärarförbundet och har därför alltid hårt drivit frågan om högre löner för lärare. För om ingen vill bli lärare vem ska då utbilda framtiden läkare, socionomer och civilingenjörer?

Eva-Lis Sirén

ordförande, Lärarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons