Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får betala slarvet

Att göra en provtryckning av en reaktorinneslutning tidigare än beräknat kräver extra uppmärksamhet, eftersom man bryter ett mönster.

Annons

Att man då inte extra noga kontrollerar det utrymme som ska provtryckas är extremt oansvarigt och bör leda till personligt skadestånd för den ansvarige. Eftersom det gäller säkerheten i ett kärnkraftverk borde även ett kännbart fängelsestraff utdömas. Den provtryckning som skulle spara tid, ledde i stället till en brand och sju månaders sanering. En våtdammsugare och ett antal skoskydd av plast hade blivit kvarglömda. Att dammsugare hade lämnats med sladden ansluten trodde man inte skulle kunna hända i ett kärnkraftverk.

Kärnkraftverket Ringhals ägs till 70 procent av statliga Vattenfall. Deras uppgift var från början att leverera el till konkurrenskraftiga priser för industrin och allmänheten i Sverige. Nu för tiden ägnar sig Vattenfall åt att göra dåliga affärer utomlands, missköta kärnkraftsanläggningar i Tyskland och Sverige och se till att priset för el ständigt ligger på en hög nivå.

Svenska staten har krävt en vinst på 15 procent av det investerade kapitalet, men för övrigt får Vattenfall göra som de vill. Det som har hänt i Ringhals borde leda till kraftiga reaktioner från statens sida, men några sådana har jag inte märkt av.

Ständiga avbrott och stillestånd ökar riskerna i ett kärnkraftverk. Svensk kärnkraft ligger på näst sista plats i Europa när det gäller driftsäkerhet. Vattenfalls bristfälliga hantering av säkerheten leder till onödiga risker för allmänheten och ett oförtjänt dåligt anseende för kärnkraft i allmänhet.

Den kvarglömda dammsugaren ledde till sju månaders driftstopp och en beräknad förlust på 1,8 miljarder kronor. Det är pengar som svenska medborgare får betala dubbelt, eftersom man är ägare av Vattenfall och att bortfallet av el leder till ett högre elpris.

För Vattenfalls del går det helt enligt planerna. Vattenmagasinen är för första gången på länge helt fyllda och det största hotet mot företaget är ett lågt elpris.

För Vattenfalls del går det helt enligt planerna. Vattenmagasinen är för första gången på länge helt fyllda och det största hotet mot företaget är ett lågt elpris. Ett högt elpris kräver en viss import av el och om både vattenkraft och kärnkraft fungerar bortfaller detta behov.

Vattenfalls verkställande direktör påpekade nyligen att det långsiktiga underhållet av kärnkraftanläggningarna blivit eftersatt på grund av politisk obeslutsamhet. Det är inte Vattenfalls uppgift att försöka påverka politiska beslut genom bristande underhåll.

Stig Andersson

vänsterpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons