Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi betalar redan för välfärden

Flera gånger om, dessutom! Jag förstår inte riktigt vad det är signaturen ESA (15/7) vill betala mer till. Jag utgår ifrån att du bor och skattar i Sverige.

Annons

Alltså betalar du runt 33procent i kommunal- och landstingsskatt, statsskatt, energiskatt på el och bränsle, vägtrafikskatt, fastighetsskatt, tull på varor från tredje land med mera.

Listan kan göras lång, tyvärr! På allt detta ska du betala moms (omsättningsskatt) med hutlösa 25 procent! Nu är vi uppe i ungefär 80 procent, hör och häpna! Ja varsågod, fram med papper och penna, det är rätt räknat, dessvärre. 

Som om inte detta vore nog så ska din arbetsgivare betala ytterligare 31.42 procent av den totala lönen i något som så fint kallas arbetsgivaravgifter, med andra ord skatt på arbete. Skulle du av någon anledning kunna spara några kronor och erhålla ränta så ska skatt betalas med 30 procent på vinsten.

De stackars kronor som man får mer i lönekuvertet efter skattesänkningarna som genomförts på senare tid är näst intill försumbara, inga stora belopp alls. Det är ett gigantiskt slöseri med våra pengar inom statsverken bland alla departement och administrativa inrättningar, vi ger en stor kaka och får bara smulor tillbaka. 

Andra tunga utgiftsposter är bland annat invandring och medlemsavgifter till EU, samtidigt som ingenting i stort sett satsas på en fungerande infrastruktur när behovet av transporter av människor och gods ökar. Här har vi också ett bra exempel; trafiken betalar in ungefär 80 miljarder kronor och en fjärdedel går tillbaks till vägar och underhåll, en i sammanhanget löjlig summa.

Vart tar resten vägen... Sverige förfaller sakta men säkert. Tänk på det här när du står och tankar bilen full för en tusenlapp nästa gång, tre fjärdedelar går till staten. Sitta på akuten är absolut inget nytt fenomen det heller, mer otroligt är att vi har sjukhuset kvar överhuvudtaget.

Vi lever fortfarande i socialismens fotspår och lär så göra inom oöverskådlig tid framöver. Tro inte att det var bättre förr med lånade medel till reformer, som man valde att kalla valfläsket för, vi kommer att sitta fast i den lånefällan i många generationer framöver. 

Lars Laban

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons