Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver politik för tillväxt

Bollnäs behöver en politik för tillväxt. Under förra året ökade folkmängden i Bollnäs kommun med 253 personer, och första halvåret i år pekar på en ännu större ökning, skriver Peter Nordebo (FP).

Annons

Det ger oss möjligheter inför framtiden, men skapar också utmaningar. Människor behöver bostäder och arbete, och de vill ha hög välfärd och god livskvalitet.

Efter sommaren ska styrelser och nämnder arbeta med sina budgetförslag utifrån de ramar som kommunfullmäktige har beslutat om. Också den investeringsbudget som behandlades i fullmäktige i juni kommer tillbaka under hösten för fastställande.

Här finns möjligheter att vässa politiken för att öka möjligheterna till tillväxt. Folkpartiet har inte ett färdigt program för en sådan politik för tillväxt. Men jag vill peka ut några områden där kommunen behöver bli duktigare.

Människor får inte fastna i utanförskap. Vi måste hjälpas åt för att göra det möjligt för långt fler att få en egen försörjning genom arbete. Varje människa som går från beroende av socialbidrag till en daglig sysselsättning med egen lön ökar sin livskvalitet. Det gör också underverk för den kommunala ekonomin och ökar förutsättningarna för den gemensamma välfärden. I varje nämnd och varje bolag bör man fundera på vilka insatser förvaltningen kan göra för att bereda fler sådana personer anställning hos kommunen med olika former av anställningsstöd.

Vi bör också ta initiativ för att tillsammans med Arbetsförmedlingen och företagarnas olika organisationer offensivt arbeta för att öka företagens kunskap om de möjligheter som finns att få stöd för anställning av människor som idag står utanför arbetsmarknaden. Begreppet CSR, som står för socialt ansvarstagande i näringslivet, behöver vinna mark bland kommunens enskilda företag, små som stora.

Vi behöver dessutom förändra synen på de kommunala investeringarna. Den filosofi som idag styr det tänkta möjliga investeringsutrymmet innebär att det inte är möjligt att öka de samlade tillgångarna. Men vissa investeringar är nödvändiga för att möta framtidens behov av infrastruktur, företagande, äldreomsorg och skola. Investeringar kan i sig vara nyckeln till den tillväxt som ger ekonomiska förutsättningar för att möta framtidens behov.

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons