Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vet politikerna vad en sjuksköterska gör?

Jag läser andra terminen på sjuksköterskeprogrammet vilket gör att jag tillhör den kategori som inom ett par år kommer att få kliva ut i arbetslivet och inta rollen som sjuksköterska och, kortfattat, slita arslet av mig för bevara Sveriges hälsa.

Annons

Och för vad? För att ha samma månadslön som någon som arbetat ett par år på McDonald's utan vare sig gymnasie- eller högskoleutbildning? Missförstå mig inte, jag har inte valt yrke efter lön, nej då förstår jag lika bra som ni att jag borde ha valt en annan profession. Att sjuksköterskans löneökning är ungefär lika med noll och att jag i dag som undersköterska har bättre timlön inom kommunen än vad en nyutbildad sjuksköterska på landstinget har är absurt. Teoretiskt sett tjänar jag mer på att inte högskoleutbilda mig med dyra lån, fortsätta arbeta som undersköterska och "work my way up" som det heter. Detta är då det mest lönsamma sättet.

Men lönen ska väl ändå baseras på kompetens och yrkeserfarenhet? I så fall tror jag inte att våra politiker inom Gävleborgs län har satt en fot på en sjukvårdsavdelning eller ens har ett hum om vad en sjuksköterska gör på sitt arbete. Om ni politiker tror att sjuksköterskor sitter och rullar sina tummar hela dagarna och ibland arkiverar lite papper så förstår jag varför ni satt en sjuksköterskas lön på den nivå den är i dag.

Tyvärr måste jag nog göra er besvikna. En sjuksköterska har ett enormt stort ansvar och press på sig. För det första är högskoleutbildningen en riktig käftsmäll och det ställs stora krav på båda anatomiska som fysiologiska kunskaper om människokroppen och läkemedel, allt detta eftersom att det är människor vi ska vårda och, i de flesta fall, rädda livet på. För det andra så är det ett tungt, stressigt och underbemannat arbete, många gånger även utan vila. Samtidigt ska sjuksköterskan agera professionellt mot patienter och anhöriga.

Poängen med denna insändare är att försöka få politiker att inse för att vården ska få mer kvalité behövs det göras ett flertal förändringar. När inte sjuksköterskorna själva kan få i gång karusellen så behövs det något som ger politikerna en liten klapp i baken och i detta fall tror jag att media kan vara svaret. Om ni journalister inom media började skriva mer artiklar i detta ämne så skulle nog debatten snart vara i gång. Det gäller bara att någon tar tag i tråden.

Rebecca Wallström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons