Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkligheten kommer ifatt vårdbolagen

Efter den senaste tidens livliga debatt om äldrevården i allmänhet och vårdbolaget Carema i synnerhet skulle man kunna tro att blöjvägning är något Carema uppfunnit.

Annons

Blöjvägning har emellertid länge varit en etablerad metod att bedöma behovet av inkontinenshjälpmedel, dels för att bedöma hur stor blöja som behövs samt beräkna förbrukningen. Dessutom har de moderna blöjorna hög upptagningskapacitet och behöver kanske inte bytas lika ofta som tidigare.

På den hälsocentral där jag arbetade åren före min pensionering, var de allt högre kostnaderna för inkontinenshjälpmedel ett ständigt återkommande tema.

Bland chefer och ekonomiskt ansvariga har det funnits en grundmurad övertygelse om att det skulle finnas mycket pengar att spara in på inkontinenshjälpmedel.

De sista decennierna har det varit närmast en truism att privata aktörer kan bedriva vård så mycket bättre och billigare än landsting och kommun.

Nu börjar verkligheten komma ifatt även de glassiga vårdföretagen.

För övrigt lär den minnesgode komma ihåg att vård av äldre och långtidssjuka ju aldrig har varit så medialt gynnade. Vi har ju haft artikelserier i dagstidningarna om långvården av och till, för att inte nämna psykiatrin. Blinkande ambulanser och akutmottagningar är häftigare.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons