Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill ta hand om oss?

Hur definieras ett välfärdssamhälle? För oss en angelägen frågeställning!

Annons

SKPF avdelning 50 anser, att ett välfärdsamhälle definieras av kvaliteten på den vård och omsorg som det erbjuder och att omvårdnadsarbetet är värderat, respekterat samt att de som arbetar med oss äldre, känner glädje och stolthet i yrket.

Men hur ser det ut idag i vårt land? Är omvårdnadsarbetet ett attraktivt arbetsområde? Finns alla de, som ska vårda och ta hand om dig och mig en dag?

Svenska Kommunalpensionärernas Förbund, avdelning 50 (SKPF) känner stor oro inför det faktum, att det inte kommer att finnas de utbildade människor som behövs och vill ta hand om oss äldre. Vi vet redan nu att, för att klara 40-talisternas äldreomsorg behöver kommunerna 150 000 fler anställda än i dag. Alltså en mycket allvarlig situation!

Antalet utexaminerade från omvårdnadsprogrammen motsvarar inte alls det behov som finns och kommer att finnas. Samhället står inför en äldreomsorgs kollaps!

Samma oro känner vi över att arbetet inom äldrevården, inte uppvärderas och får vara en källa till stolthet, för de som ägnar sig åt denna viktiga uppgift. De anställda inom vård och omsorg, får ofta uppleva vad det innebär att arbeta i arbete, där underbemanning hör tillvardagen och där kompetensutveckling saknas, men där kraven och förväntningarna växer.

Tidsbristen är uppenbar, där allt ska ske efter klockan och där en stunds samtal, en tröstande hand, en kram inte är möjligt, det spräcker tidsschemat! Vi undrar, vart har det sunda förnuftet i vård och omsorg tagit vägen?

Vårdpersonal måste få bränslepåfyllning både för den egna utvecklingen och för den verksamhet de befinner sig i.

Det är många av de anställda inom vård och äldreomsorg som känner att det är otillfredsställelse, som fyller hjärtat efter en arbetsdag.

Vi menar att det är en nationell angelägenhet och ansvar, att rekryterings möjligheter till äldreomsorgen förbättras och utvecklas så att det leder till attraktiva arbetsområden.

Men det är också lokala politikers ansvar, att det blir en förändring. Det är allas ansvar att inse allvaret, i denna så viktiga fråga. Vi talar om livskvalité.

Det handlar om berättigade krav på vård och omsorg efter avslutat arbetsliv och det handlar om ovärderlig plattform, för en trygg och säker hälso- och sjukvård, allt detta som ska känneteckna välfärdssamhället och ge förutsättningar för ett värdigt åldrande.

Styrelsen för Svenska Kommunalpensionärernas förbund (SKPF) avdelning 50

genom

Elsie Bäcklund Sandberg

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons