Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill anställa en soldat?

Värnplikten är vilande och all rekrytering sker på frivillig grund, försvarsreformen stärker Sveriges försvarsförmåga, förbanden ska vara användbara och tillgängliga har Sten Tolgfors upprepat som en gammal grammofonskiva. Ingen försvarsminister har väl tidigare slagits så hårt för varan som just Tolgfors.

Annons

Återkommer till och med i lokaltidningarna med jämna mellanrum. Det håller försvarsdebatten vid liv och den behövs. 2014 ska insatsorganisationen vara klar, samma år är det val och den försvarspolitiska kompassvisaren kommer säkert att svänga igen.

Vi vet att Socialdemokraterna och Vänstern är skeptiska till yrkesförsvaret och att SD är helt emot.

Försvarsministern påstår att intresset för tre månaders grundläggande militär utbildning, GMU, överträffar förväntningarna (tio sökande på varje plats). Toppen, jättebra, om inte annat så tryggar det personalförsörjningen till hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna och intresserade killar/tjejer får göra ”lumpen” som många av dem ville men inte fick.

Men, för någon månad sedan meddelade högkvarteret att över 300 miljoner kronor skulle sparas nästa år med konsekvensen att GMU reduceras kraftigt. Skrattretande med tanke på de enorma summor Försvarsmakten lägger ner på rekryteringsinsatser inte minst nu under Almedalsveckan med ytstridsfartyget Carlskrona på plats och en överdimensionerad stab av papegojor som bara kan säga (får säga) ett enda ord – insatsförsvar!

Nu har försvarsministern fått ännu ett angenämt bekymmer, Svenskt Näringsliv! Där avfärdar man hela utredningen om anställningstrygghet med mera för anställda som periodvis ska delta i militär utlandsinsats till exempel.

Sedan alla de som väljer soldatyrket efter gymnasiet, hur intressanta är de för företagen om de bara gått och hållit i en automatkarbin de senaste sex åren?

Inge Eriksson

Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons