Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska kunna återvinna?

Med förvåning ser jag en annons om att Hudiksvalls återvinningsgård Ulvberget drar ner sina öppettider för privatpersoner på kvällar.

Annons

Hur i all världen rimmar det med klimatmål och miljötänkande? Vem är det tänkt ska hinna besöka återvinningen på dessa tider? Ska man behöva ta ledigt från jobbet för att återvinna?

Efter en snabbkoll med andra kommuner finner jag att ingen kommun av Hudiksvalls storlek har så snåla öppettider som vår. Tvärtom går de flesta kommuner mot att utöka sin verksamhet och självklart ha öppet om helgerna. För vanliga medborgare är det långt mer viktigt att ha tillfälle att återvinna på kvällar och helger än att ha öppet alla vardagar i veckan från tidig morgon.

Det är knappt det hunnits förut till den där ynka tisdagskvällstiden till 19 tidigare. Som nu är nedkortad till 18.30…

Statistik visar att lördag och söndag är den dag då flest människor rensar och besöker de obemannade återvinningsstationerna, det är då vi har tid och möjlighet till återvinning helt enkelt.

I princip jämnstora kommuner runt om i landet vittnar om att just helger är de tider som är mest efterfrågade. Och nu pratar jag inte om någon enstaka lördag på hösten – utan varje helg. Titta till exempel på Sandviken, som förutom normala öppettider har öppet alla måndagar till 19 och alla lördagar året om. Eller Norrtälje, eller Tierp eller Sundsvall – listan kan göras lång.

Man skriver på sin hemsida att man försökt anpassa sig till allmänhetens önskemål men jag undrar i mitt stilla sinne vem man frågat då? Inte då de som yrkesarbetar.

I framtiden måste vi öka vårt medvetande kring återvinning, då måste också återvinningsgården ha öppet så att medborgarna kan återvinna.

Katarina Widholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons