Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem kan man lita på?

Det har gjorts tusentals östeuropeiska studier över hälsoeffekterna av radioaktivitet från Tjernobyl, men bara ett fåtal av dem har accepterats av FN. Endast en handfull internationella studier har försökt bedöma den totala omfattningen av hälsoskadorna.

Annons

Resultaten varierar, från FN:s strålningsvetenskapliga kommitté (57 direkt döda och 4 000 förväntade cancerfall) till Internationella läkare mot kärnvapen (IPPNW) som uppskattat att mer än 10 000 drabbats av sköldkörtelcancer och att ytterligare 50 000 fall av den cancerformen ensam är att vänta.

Flera bedömare tror att läget är mer allvarligt än så: en rapport framlagd av den gröna gruppen i Europaparlamentet hävdar 60 000 dödsfall som en trolig siffra. Greenpeace samlade in uppgifter från femtiotvå forskare och deras uppskattning hamnade på 93 000 dödliga cancerfall och 140 000 ytterligare på längre sikt. Med andra data kom den ryska läkarvetenskapsakademien år 2006 fram till att 212 000 människor hade dött som en direkt följd av Tjernobyl.

I slutet av 2006 lade Aleksej Jablokov och två av hans kollegor fram en studie där de globalt studerat sänkta födslotal och ökningen av cancerfall som följd av katastrofen. De publicerade sina resultat i New Yorks vetenskapsakademis årsbok och uppskattade med stöd av siffrorna att 985 000 människor hade dött fram till 2006 och att miljön förstörts. Deras slutsatser möttes med närmast total tystnad av världshälsoorganisationen och industrin.

Vem kan vi lita på när bedömningarna skiljer sig så våldsamt? Ska vi lita på empiriska bevis från läkare, eller på regeringarna och industrin uppbackade av sina pr-byråer?

Olov Östlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons