Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenkraft priseffektiv

Vart har ditt sunda förnuft tagit vägen Sören Molander (2/12)? Vill du verkligen ersätta vattenkraften med kärnkraft?

Annons

Någon av dessa krafter behövs nämligen för att kompensera vindkraften vid för svag- eller för stark vindstyrka, då vindkraftsel ej kan produceras. I annat fall blir Sveriges elkraftförsörjning synnerligen osäker! Eller ska vi lita på import under sådana perioder?

Vattenkraften ger billigaste elen, därefter kommer kärnkraften, (men vid en olycka kan det bli oöverskådliga kostnader). Vindkraften är för närvarande klart dyrast beroende på ovanstående regleringsbehov med andra kraftkällor, ojämn elleverans, samt kort livslängd per enhet.

För placeringen krävs avsevärda ytor, beroende på turbulens med minskad effekt vid för tät placering. För närvarande diskuteras effekten på fågel- och djurliv (infraljud). Isbildning på rotor kan förorsaka livsfara på stora avstånd. Nya kraftledningar behöver byggas, beräknade för toppbelastningen.

De som är säkra vinnare på vindel, är leverantörer och markägare. Miljövänlig? Nej. Lägg pengarna på utveckling av vattenkraften. I Bjuråker finns tre minikraftverk som levererat i över 50 år! Det är kostnadseffektivt!

Roland Norin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons