Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är Ovanåkers kommun på väg?

Vi känner oro för kommunens ekonomi och för att kvaliteten på sikt är hotad för skola och äldreomsorg. Har den politiska majoriteten tagit sig vatten över huvudet? frågar Bertil Eriksson (KD) och Björn Mårtensson (C).

Annons

Kommunledningen har uppenbarligen inte råd med nuvarande äldreomsorg eftersom socialnämnden beslutat om nedläggning av boendet, Junibacken. Stenabro, den nya förskolan som byggs just nu, skulle i planeringsstadiet både ersätta befintliga avdelningar, och som vi i oppositionen, C och KD, såg fram emot, ge möjligheter till barn som väntar på förskoleplats. Hör och häpna detta har kommunen inte heller råd med!

Så nu har majoriteten beslutat att Stenabro i princip bara ska fyllas genom flyttning av barn från nedlagda avdelningar. Så om inte detta var nog. När vi satt i budgetarbetet i vintras var vi överens med majoriteten om att utreda hur hela Celsiusområdet skulle kunna se ut och disponeras, för de kommande cirka tio åren. Prioritet för oss var då och nu, att ersätta den nu gamla och uttjänta låg- och mellanstadieskolan med en helt ny skola. Döm om vår förvåning, när nu majoriteten presenterar en utredning av en konsult-/arkitektfirma där det helt plötsligt, finns tre alternativ. Märkligt nog så föreslås i samtliga alternativ att riva stora delar av fastigheten inklusive Celsiusskolans högstadium. I ett av alternativen föreslås att nyligen gjorda miljoninvesteringar i kök- och träteknik också ska rivas.

Ett jättenybygge ska till! Vi efterlyser ett alternativ med en ny låg- och mellanstadieskola i en fristående byggnad. Man skulle kunna tro att det är ett dåligt skämt. Men i Ljusnan kunde vi alla läsa om en glad nämndsordförande som stolt presenterade dessa förslag. Om kommunen ska bygga på en gång, för 200–300 miljoner kronor, så kommer detta drastiskt försämra kommunens ekonomi. Den årliga merkostnaden (avskrivningar och räntor) handlar om många miljoner ytterligare av pengar som inte finns. Sannolikt kan merkostnaden jämföras med kostnaden för ca 30-40 lärartjänster per år. Var ska dessa pengar tas någonstans? Ska det bli ännu färre lärare och/eller skattehöjning? Behövs detta verkligen? Vi hoppas verkligen att majoriteten ger utrymme för en rejäl diskussion inom alla politiska partier och genom öppen dialog med innevånarna. Det behövs sunt förnuft!

Björn Mårtensson (C)

Bertil Eriksson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons