Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för bostadsbubbla

Nu stiger räntorna i Sverige i rask takt.

Annons

Många skuldsatta barnfamiljer, inte minst i storstadsområdena, får det allt tuffare ekonomiskt. Det är hög tid att regeringen tar varningssignalerna på allvar.

Risken för en bubbla på bostadsmarknaden kan dessutom förvärra situationen ytterligare. I slutet av förra veckan kom ny försäljningsstatistik, som indikerar att ett prisfall på bostadsmarknaden har inletts. Samtidigt kommer rapporter om en kraftigt minskad omsättning på marknaden.

Vi har en bubbla, om prisökningen inte kan förklaras av de faktorer som långsiktigt bestämmer priset på bostäder. Det finns skäl att vara vaksam. Sedan år 2000 har den årliga, procentuella prisökningen på bostäder genomgående varit tre till fyra gånger högre än tillväxten i hushållens disponibla inkomster. Bara i Gävleborgs län har bostadspriserna ökat med 93 procent, samtidigt som lönerna har ökat bara med 45 procent.

För högt belånade hushåll kan värdet på bostaden efter ett prisfall understiga lånen. I ett sådant läge skapas kraftiga inlåsningseffekter, eftersom man inte kan flytta med mindre än att dra på sig en restskuld. Ett prisfall på bostäder skulle därmed få effekter på arbetsmarknaden, genom att den geografiska röligheten hämmas.

Politiken kan på olika sätt mildra effekterna av ett prisfall. Ett sätt att mildra dessa effekter, och samtidigt bidra till en lugnare prisutveckling, skulle kunna vara att på olika sätt göra det enklare att tillfälligt hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Istället för att sälja med förlust, eller bo kvar i en lägenhet som inte är ändamålsenlig, kan då alternativet bli att hyra ut sin lägenhet.

Vi socialdemokrater skulle gärna se att detta blir inledningen på en bred politisk diskussion som, om det behövs, kan mynna ut i en handlingsplan med bred politisk förankring. Krisens härjningar i länder som Spanien, Irland och Storbritannien visar med vilken enorm kraft ett boprisfall kan slå mot tillväxt, sysselsättning och offentliga finanser.

Många skuldsatta barnfamiljer skulle dessutom tvingas från hus och hem. Det vore en dubbel tragedi för Sverige.

Tommy Waidelich

ekonomisk-politisk talesperson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons