Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm, grön social liberalism grund för nya Centern

/

Centerpartiet har starka rötter att bygga på. Sedan vi bildades 1910 har vi kämpat för tillväxt i hela landet. På 1960-talet blev vi Sveriges första miljöparti. Vi har alltid stått på den enskildes sida, mot onödig centralmakt och överhet.

Annons

Det förslag till idéprogram som nu diskuteras rymmer en hel del som knyter an till våra rötter och till kärnan i Centerpartiet. Men förslaget är ännu inte färdigt. Fram till stämman i mars ska medlemmar, kretsar, distrikt och partistyrelsen bearbeta det så att det fångar kärnan i Centerpartiet.

På några områden, som klimat-, miljö och energiområdena, tycker jag att programgruppen kunde varit mer radikala. På andra, som till exempel månggifte, att de landat fel. Och på några saknas viktiga delar.

Kärnan i förslaget är den enskildes frihet att bestämma mer själv. Det är bra. Men individens frihet måste kompletteras med individens ansvar och Centerpartiets starka sociala sida. När orken tryter eller sjukdom slår till behövs en god gemensam välfärd. Går man på en nit i livet behövs ett bra socialt och ekonomiskt skyddsnät. Idéprogrammet bör tydligt slå fast rätten till en gemensamt finansierad god generell välfärd, med stort utrymme för den enskilde att göra egna val.

Centerpartiet vill se en rättvis fördelning av gemensamma resurser. Snarare än plattare skatt bör programmet tydligt lyfta fram en stark rättviseprofil där vi sänker skatten mest för den som har lägst inkomst, och höjer pensionen mest för den som har lägst pension.

En bra skola med höga kvalitetskrav är den starkaste kraften för ökad jämlikhet. Dagens skolplikt bör inte ersättas med en läroplikt, som i praktiken riskerar försvaga barnens rätt till skolgång, utan kompletteras med en lärorätt som ger varje barn rätt till en grundskoleutbildning med godkända kunskaper, oavsett om det tar skolan 8 eller 10 år att ge dem det.

Centerpartiet bejakar mångfald och öppenhet mot omvärlden. Med en bättre fungerande integration blir det möjligt att välkomna allt fler av dem som vill komma hit, arbeta och vara med och utveckla Sverige. Ju mer vi sänker trösklarna in på arbetsmarknaden, ju bättre språkundervisningen blir, desto tryggare kan vi vara i att steg för steg öka vår öppenhet mot omvärlden.

Uppgiften för det nya idéprogrammet är att beskriva Centerpartiets kärna, inte att sära ut och skapa ett smalare centerparti, där färre känner sig hemma. Uppgiften är att ta vara på mångfalden i vårt parti, och på kraften i en varm, grön och social liberalism, som ger stort utrymme för oss att ta ansvar för oss själva och varandra, och som pekar ut färdriktningen till en hållbar framtid.

Anna-Karin Hatt,

andre vice partiledare (c) och it- och energiminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons