Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varghat utan grund

Det är så mycket i vargdebatten som är skrämmande. Mest skrämmande är ändå att debatten drivs av ett kolsvart hat.

Annons

Det finns inga gränser för hur djupt man hatar och föraktar vargen som individ. Tyvärr drunknar den sakliga debatten fullständigt i högljudda utfall från opålästa jägare som inte tycker om att få deras metoder ansatta av vargen. Hatkommentarer som "så att folk får se vad dessa förbannade j-la vargsatar gör med våra hundar" – medlem, Naturskyddet Sverige, överöser debatten och får de flesta att vända blad. Det finns sakliga fakta att ta tillvara på. Ett litet antal försöker också göra det men tar sig inte igenom föroreningarna som varghatarna sprider.

Att vargen ger sig på hundar är det vanligaste argumentet mot varg. Det är givetvis tacksamt att lägga upp bilder på vargdödade hundar och kamma in sympatipoäng. Vad man däremot inte gärna skryter om är att fler hundar dör och skadas till följd av vådaskott under jakten än till följd av vargangrepp. Jägaren själv skadar och dödar faktiskt nästan dubbelt så många hundar jämfört med vargen.

Om man bortser från trafiken som är den i särklass största hunddödaren så kommer vildsvin långt mycket högre upp som dödsorsak för hund än vad vargen gör. Om hatet vore grundat på fakta hade det alltså snarare riktats mot vildsvinen än mot vargarna.

Varghat har inget med fakta att göra.

Vissa mindre nogräknade varghatare försöker gärna skrämma upp oss småbarnsföräldrar genom att påpeka hur farlig vargen är för våra barn. Detta är också bara fantasispöken som gömmer sig under hatarnas sängar. Faktum är att ingen människa har dödats av vild varg i Sverige på närmare 200 år. Att vargen skulle utgöra något hot för oss människor, unga som gamla, saknar helt grund. Även här utgör faktiskt jägaren en många gånger större fara än sitt hatobjekt. Bortsett från de cirka 70–80 vådaskott som träffar jakthundar, dödas i snitt två personer årligen av jägarnas kulor. Till detta får läggas alla de kulor som träffat människa men inte haft dödlig utgång. Att rätta in sig i varghatarnas led vore inte bara fel. Det vore också fullständigt odemokratiskt. Faktum är att majoriteten av den svenska befolkningen är för en stark vargstam i våra skogar. Varghatarna anser sig här veta bättre och vill bortse från oss vilsekomna medborgare och våra åsikter. Men i en demokrati är även vi värda en röst, precis som alla andra.

Erik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons