Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen och kostnaderna

Anders Ekholm skriver (21/12) och undrar varför ”LRF vill minska rovdjursstammen”.

Annons

Ekholm ger sig därefter in i en sifferexercis om hur mycket samhället redan betalar för rovdjuren, och hur bra rovdjursstängsel är.

Ekholm har rätt! Samhället betalar massor av pengar för rovdjuren. Problemet är att en ganska liten del av pengarna går till att lösa och förebygga våra medlemmars problem. Och det som utgår ersätter ofta bara material till rovdjursstängsel vid uppsättning. Allt merarbete i samband med rovdjursangrepp, allt merarbete som varar så länge rovdjuren finns kvar ersätts inte. Därför har denna politik sina brister.

Vårt mål är att våra medlemmar inte ska lida ekonomisk skada av rovdjuren, och att det ska vara drägligt att leva med rovdjur in på knuten. Det senare kan staten lösa genom att förenkla, förmera och snabba på beslut om skyddsjakt. Viltförvaltning är numera inte bara en fråga om biologi. Det handlar också om att skapa stöd för, eller åtminstone få acceptans för, den förda rovdjurspolitiken. Med respekt för den enskildes upplevelser och förluster på grund av rovdjuren.

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons