Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför värnar man inte vårt land?

Det blev en hel del intressanta mejl och inlägg om överföring av skattebetalarnas egendom till privata aktörer som skattar i andra länder (20/2) Vem blir ägare av vindkraften.

Annons

Fortum som äger elproduktionen i vårt område hade 35 öre i vinst för varje producerad kWh 2008.

Enligt Postverket finns över 8 000 villor i vårt område. Alla kunder som förbrukar 20 000 kWh per år har bidragit med 6 900 kronor vardera till Fortums vinst.

Utsläppsrätter, som kostar varje abonnent 10–15 öre per kWh, gav Fortum ytterligare vinst med 5–8 miljarder kronor. Det är en prisökning med 25–30 procent, trots att 97 procent av all elproduktion i Sverige är helt koldioxidfri.

Nord Pool tar cirka 50 öre för elen, efter pålägg för nätavgifter, skatt och moms blir slutpriset 1:40 kronor. Sveriges produktion av vatten- och kärnkraft producerar el till rörlig kostnad mellan 1–10 öre per kWh.

Närmare 55 procent av energikostnaden är politiska beslut! Varför kan då inte ett politiskt beslut sänka skatten med 10 öre per kWh? Varje förbrukare av 20 000 kWh får då elkostnaden sänkt med 2 000 kronor.

Kompensera med att höja skatten på Fortums, Eons, med flera produktionsanläggningar. Framför allt på vattenkraft i Norrlandsälvarna, och återför stulet kapital till de drabbade Norrlandslänen.

Jag tror det var Gunnar Sträng, före detta finansminister, som genomförde att endast 10 procent av den norrländska produktionen blev kvar i Norrland. 90 procent hamnade i den grumliga Stockholmsregionen.

Varför värnar man inte vårt land? Är det av okunnighet eller dumhet?

Göran Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons