Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tror ni privata vårdföretag drivs billigare?

I mitt förra inlägg på insändarsidan (13/12) frågade jag om det inte finns något politiskt parti som sagt ifrån beträffande privatiseringen vård, skola och omsorg. Vänsterpartiet har hört av sig. Övriga partier inklusive sossarna har inget att invända.

Annons

Alla har på sin agenda att låta privatiseringen fortgå och breda ut sig. Men spåren förskräcker. Carema Care leder ligan. Nu kanske någon vill påstå att de åsikter jag ger uttryck för är mer eller mindre rabiat socialistsnack. Så icke. Jag anser bara att det hör till all anständighet att inte gamla och sjuka blir kränkta av utförarna. När vården och omsorgen betalas av det allmänna till en kostnad av X antal pengar vågar jag påstå att då ska dessa X antal pengar komma vårdtagarna till godo. Summan ska inte reduceras med den vinst vårdbolagen tar ut.

Nu har Carema även hittat till Bollnäs. Men det var rätt länge sedan och man har i det tysta låtit mig via mina skattepengar betala en av Caremachefernas lyxrenovering på Östermalm i Stockholm för 64 miljoner. Bollnäs kommun har fyra avtal med Carema. Hedens omvårdnadscenter ingår nämligen i Caremakoncernen sedan 2008. Nu när vet vi det återstår att få veta; hur har det gått till? Nu kräver jag, och jag har många meningsfränder, full insyn i hur avtalen ser ut mellan Bollnäs kommun och Carema care. Är det så att de är utformade så att de kan tolkas både si och så måste de sägas upp.

Oavsett hur avtalen ser ut så går det inte att komma ifrån att våra skattepengar rinner rakt ner i Caremas vinstkonto. Den senaste tidens granskning av Carema som kommit ut i ljuset har avslöjat detta. Men varför måste jag som enskild liten obetydlig medborgare påtala att Carema är verksamma Bollnäs?

När jag ändå är på tråden vill jag också att avtalen med andra privata vårdgivare och de privata skolorna granskas. Beträffande dessa så skulle det inte förvåna mig om de kan inrymmas i begreppet ”Världen bästa skitskola” som nyligen gått på tv. När gjordes en granskning av privatskolorna i Bollnäs? Kanske har vi någon av världens bästa skitskolor i Bollnäs.

Därmed riktar jag mig till i allmänna val valda ombud i kommuner och landsting. Tänk noga efter varför ni tror att privata företag kan driva sina vårdföretag billigare än de allmänna, de har krav på sig att gå med vinst. Och fundera lite kring detta; som du kanske läst har Carema introducerat ett pedagogiskt hjälpmedel i form av ett spel som de anställda ska delta i. Ett påstående i detta spel lyder: ”Våra kunder måste vara beredda på att inordna sig efter hur det fungerar hos oss”. De gamla ska sålunda rätta sig efter Caremas regler hur illa de än kränker de gamla. Du har del i ansvaret för att detta sker. Så ta hjälp av ditt ansvar och gör slut på det.

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons