Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför skjuta budbäraren?

Vad är det som pågår? Många jobbar nu hårt på fosterlandet Sveriges förfall. Ett av regeringspartierna går ut med ett idéprogram på förslag om månggifte, plattskatt och många flera tokigheter.

Annons

Håll Sverige Rent vill öka kostnaderna för de redan hårt pressade mjölkbönderna.

Jordbruksverket anser att det läker ut för mycket koldioxid från landets kossor på grund av att köttkonsumtionen är för stor?

Låt oss titta lite djupare på den problematiken. Jag har inget vetenskapligt belägg men jag personligen är övertygad om att vi äter mindre nötkött i dag än för 50 år sedan. Börja med att åka till ett slakteri och titta på allt blod, som rinner bort, alla ben, som innehåller mycket kött, som vi kan koka och få fantastisk god buljong av, tillika får vi ett kokkött, som är jättegott med dill- eller pepparrotsås, dessa fantastiska livsmedel går i dag till förbränning. Livsmedelsbutikerna kör in stora mängder kött till sina soprum och vi konsumenter fortsätter att fylla våra bruna kärl med köttprodukter. Detta är mycket lätt att kontrollera i dag, då många butiker och konsumenter källsorterar sitt avfall.

Sverige producerar i dag knappt 50 procent av landets konsumtion, sedan importeras resten, vilket medför långa transporter och stora koldioxidutsläpp.

Vill vi stärka miljön, få flera arbetstillfällen och ett öppnare landskap, ska vi utbilda konsumenterna att ta reda på allt kött, öka den inhemska nötproduktionen med 30 procent. Resultatet blir lägre matkostnad, bättre miljö och flera arbetstillfällen.

Håll Sverige Rent marknadsför att det ska samlas in skrot, däck och plast från lantbrukarna vid flera tillfällen, vilket bonden med sina redan höga produktionskostnader ska betala .

I Håll Sverige Rents koncept ingår att lantbrukaren ska lämna mellan 500 och 800 kilo skrot för att få däck och plast hämtad utan kostnad. De flesta byter sina däck på en däckfirma, som tar det utbytta däcket utan kostnad, Svepretur erbjuder mottagning av lantbruksplast på cirka 400 platser två gånger per år utan kostnad och skroten kan bonden få hämtad på sin gård och dessutom få en ersättning på minst 1 000 kronor per ton.

Vad jag vill få fram med denna insändare är att vi måste minska våra transporter, som utförs med fossila drivmedel både inom och utom landet, vi måste bli bättre på att ta reda på våra restprodukter, genom att starta upp återvinningsindustrier och bygga ut biogasproduktionen i landet och LRF måste ge oss lantbrukare rätt information utan påverkan från olika marknadskrafter.

Tack och lov tar både vår landsbygdsminister och finansminister avstånd från införande av köttskatt.

Olle Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons