Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ska vi hälsingar tillhöra Svealand?

Ska vi verkligen stillasittande låta nya länsherrar genomföra sina centralistiska maktambitioner? undrar skribenterna apropå förslaget om nya regioner.

Annons

En kommitté med två personer har föreslagit att Sveriges 21 regioner ska slås samman till sex. Den goda tanken är att göra Sverige mer jämlikt och de politiska organisationerna verkar gilla idén och vill slå till utan tjafs med medborgarna.

I de nuvarande residensstäderna finns stora statliga institutioner, vardera med stor lokal betydelse för sysselsättningen och länets inarbetade kontaktnät (alltså i den nuvarande regionen). Att centralisera all denna organisation och dess lokaler innebär givetvis inte bara vinster utan också stora förluster. Men man har inte ens beräknat kostnaderna. Den demokratiska centraliseringens betydelse för invånarna i förhållande till den förväntade effektiviteten har inte heller värderats.

Tre forskare i kulturgeografi (samhällsplanering) har (i Svenska Dagbladet 2 juli: Släpp fixeringen vid 6–8 regioner) analyserat utredningens demokratiska och ekonomiska brister. De skriver att utredningen verkar alltför begränsad. Den föreslår färre, större och mer lika geografiska enheter och inte primärt att skapa goda förutsättningar för samhället att fungera.

Förslaget att effektivisera genom att koncentrera verksamheter geografiskt, skriver forskarna vidare, äts delvis upp av kostnadsökningar när oproportionerligt mycket verksamhet samlas på vissa bestämda platser. En utredning värd namnet bör också uppmärksamma konsekvenserna.

Regionindelningen ska genomföras till nästa mandatperiod. Folkets vilja efterfrågas inte. Det gjorde inte heller den ursprungliga länsreformen som genomfördes på 1640-talet under Axel Oxenstierna. Ska vi verkligen stillasittande låta nya länsherrar genomföra sina centralistiska maktambitioner?

Bekymrade men sturska hälsingar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons