Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför krångla till det?

Kelvin Ekeland lyckas krångla till frågorna kring teodicé-problemet (
17/3
) och han är inte ensam om att göra det svårt för både sig själv och andra att förstå varför det fortfarande finns så mycket ondska i kärleksfull Guds skapade värld, skriver Jerker Sjölander.

Annons

Men varför inte acceptera den förklaring vi finner i Skriften?

Den låter oss förstå att Gud inte är ensam om att påverka och leda människor. Den här världen hamnade enligt berättelsen i 1 Mos. 3:e kap. tidigt i den Ondes våld (Luk. 4:6) och han gör därför anspråk på att vara härskare över både jorden och dess inbyggare. Men Gud har inte lämnat jorden åt sitt öde. Den här världens härskare ska fördrivas (Joh. 12:31) och tillintetgöras för alltid, när han har avslöjats vara en destruktiv herre, vilket blir mer och mer uppenbart ju längre tiden lider och ju fler människor han får makt över – inte minst religiösa fanatiker.

Visst har detta fått pågå länge – alltför länge – enligt människors kortsiktiga mått mätt. Men med tanke på att Gud själv är oändlig och evig (Hebr. 2:8-12) och inte kan påverkas av tidens tärande tand, som vi jordevarelser, så är tusen år med hans mått mätt inte längre än en vanlig människas dag (Ps. 90:4). Med tålamod låter han den Onde avslöja sig själv för att vi som människor ska upptäcka skillnaden mellan att leva under denne Ondskefulle bedragares härskarmakt och den sanne och gode Guden, Han som ursprungligen gav liv till vår jord.

Det vi till slut ska finna är, att Gud är både god och mäktig. Han både vill och kan utplåna Ondskan. Han kommer att göra det när tiden är mogen och vi som människor förstår varför det var så fullständigt misslyckat att släppa in den Onde som rådgivare och härskare på jorden. Svårare än så är inte förklaringen till den situation vi befinner oss i tills vidare.

Jerker Sjölander

Ytterligare eventuella inlägg i den här debatten publiceras på helahälsingland.se.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons