Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ingen reseersättning när vården saknas?

Skribenten undrar varför hennes son inte får sjukreseersättning när den vård han behöver inte finns i länet.

Annons

Min son har påbörjat utredning om könsdysfori vid Affektiva specialmottagningen, Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han får inte sjukreseersättning. Men han får åka med sjukresebussen gratis, mot att han visar upp sin kallelse. Den där bussen går en gång per dag dit, och en gång per dag hem. Man kan, om det finns, få en tid som passar in, men de första gångerna, innan han visste hur det fungerade, fick han inte reseersättning för tåg trots att han hade kvitton.

Eftersom han ska åka dit många gånger än kommer det troligen bli någon mer gång han måste ta tåget. När jag har frågat på remitterande mottagning i Söderhamn varför han inte fick ersättning, så anges patientens eget val som anledning. Han har inte gjort något eget val i den bemärkelsen. Om man bor i ett län eller ett område, som Inte har den vård som behövs, då man rätt till reseersättning dit där vården finns. Här i Gävleborg, till exempel, finns betalningsförbindelse med Uppsala Akademiska. Men om jag till exempel skulle välja att åka till Stockholm i stället, då har jag inte rätt till ersättning.

Min son får inte ersättning, trots att han behandlas i Uppsala. Jag har frågat både personal i Uppsala och en politiskt kunnig person Gävleborg och de tror att det är fel. Vem ska jag vända mig till? Remitterande mottagning hävdar att min son har valt Uppsala i stället för Gävleborg, trots att hans behandling inte finns här. Avdelningen för sjukresor kan inte betala ut något när rutan om eget val är kryssad.

En vanlig mamma

Region Gävleborg har erbjudits att svara på insändaren, men inget svar har inkommit.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons