Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför gynnas en företagare?

Hösten 2011 tillsattes en grupp med Janne Ström och ett antal krögare för att tillsammans bilda en juridisk enhet lika med ett AB för att sköta verksamheten i Kulturhuset Glada Hudik. Jonas Holm och Caroline Schmidt tyckte att detta var en utmärkt arbetslinje, men vad hände?

Annons

Bengt Friberg skrev över en natt ett kontrakt med uthyrning av ett kök och en bar från och med januari till och med sista mars 2012 med Radjos inklusive inventarier el, vatten, värme, vaktmästare från kommunen, med en hyra, hör och häpna på 10 000 kronor per månad exklusive moms plus två procent i omsättningshyra. Du skrev ytterligare ett nytt kontrakt från 1 april till och med sista september 2012. Enda ändringen som gjordes var att höja omsättningshyran, hör och häpna, från två till tre procent.

Vad som sedan sker är att om någon önskar ha ett event måste man göra det i samverkan med Radjos. Under kontraktstiden har andrahandsuthyrning skett bland annat till en kock som har cateringverksamhet, eventföretag har också betalat högre dagshyra än vad hela Radjos månadshyra är. Har Bengt Friberg tillåtit handrahandsuthyrning? Var tar dessa pengar vägen? Inget av dessa två kontrakt har varken Håkan Rönström, ordförande i tekniska nämnden, eller Charlotta Butler, avdelningschef, känt till. Inte heller tekniska nämnden hade någon information om dessa kontrakt som Bengt Friberg har skrivit. Hur kan detta komma sig?

Jag citerar Friberg från HT 8 maj 2012. "Jag kan inte bedöma hur marknadshyrorna är i sektorn".

Varför har du över huvud taget inte kontaktat Håkan Rönström eller Charlotta Butler som lätt kunnat ta reda på vad hyrorna i sektorn är. För din info är att den här typen av kontrakt, grundhyra och omsättningsbaserad hyra är spannet mellan 13 och 18 procent av omsättningen. I svar till företagarna i HT 25 maj 2012, är Friberg fullt medveten om att en kommun inte får gynna enskilda näringsidkare och han anser att det inte har skett i detta fall. Han har dessutom sett till att Radjos har fått ett vilande alkoholtillstånd. Detta strider mot alkohollagsstiftningen. Lagen säger nytt alkoholtillstånd för varje event. Han säger dessutom att ny upphandling ska ske, hur kan han då låta Radjos boka upp samtliga helger i december 2012? Har Friberg gett ett förhandslöfte om fortsatt verksamhet för Radjos utan att andra har en chans att komma in i anbudsförfarandet, såsom har skett i de två sista kontrakten som enbart han har skrivet under?

Är det så att han kör över sin arbetsgivare – de politiskt valda kommunalråden? Han kanske krattar i manegen för ett eventuellt maktskifte så att ni kan pumpa in mer av kommunens skattepengar till ett nytt Folkets Hus?

Detta är ett kraftigt stöd som gynnar endast en aktör och orsakar stora konkurrensproblem för andra krögare på orten.

Var står Jonas Holm och Caroline Schmidt i denna kommunala skandal?

Företagare i Hudiksvall

Hudiksvalls kommun svarar: Hudiksvall har något som inte många kommuner har, vi äger ett hus mitt i staden som med ganska enkla medel kan bli ett centrum för kulturaktiviteter, konferenser och nöjen. Ska ett sådant hus bli ett verkligt kulturhus för alla är det viktigt att det är lättillängligt för olika smakriktningar, även sådant som inte genererar stora intäkter. Det har gjort att kommunen valt att inte sälja eller hyra ut hela huset. För att inte konkurrera med övriga restauranger i staden har vi trots många besvikna röster valt att inte bedriva pub- och nattklubbsverksamhet i Café August.

För att huset ska fungera bra är det nödvändigt att det finns möjlighet att få mat och fika till rimliga priser vid alla typer av evenemang och oavsett antal besökare. Därför gjorde vi i höstas en öppen upphandling där fyra näringsidkare lämnade svar. Av dem var det endast en som svarade på det vi efterfrågade och gav oss ett riktigt ekonomiskt bud. Vi hade naturligtvis gärna sett att fler deltagit i upphandlingen och bjudit över varandra, men tyvärr var så inte fallet.

För att inte huset skulle stå utan restauratör efter jul slöt vi ett korttidskontrakt för att få tid att slutföra diskussionerna med den krögargruppering som insändaren nämner. Samtalen pågick under vintern men kom inte i mål förrän avtalstiden var över. Vi stod återigen inför risken att Kulturhuset skulle bli utan matservering. Vi erbjöd alla i krögargrupperingen att överta avtalet om man var beredd att betala mer än den krögare som innehaft serveringen. Ingen visade intresse varför vi förlängde avtalet med nuvarande krögare till sista september. Syftet är att få tid att göra en ny upphandling, den här gången för en längre period.

Vi hoppas att alla förstår att det absolut inte är kommunens avsikt att gynna någon särskild näringsidkare. För skattebetalarnas bästa hoppas vi verkligen att så många krögare som möjligt deltar i upphandlingen, inte minst de restauratörer vi diskuterat den här frågan med. Vi är beredda att sluta avtal med den restauratör som vill betala mest och uppfyller de krav vi ser är nödvändiga för att kunna förverkliga visionen om ett Kulturhus för alla – ett nav för kulturlivet och utvecklingen i hela Glada Hudik.

Caroline Schmidt kommunstyrelsens ordförande

Jonas Holm kommunalråd

Bengt Friberg kommunchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons