Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdskandalerna gick att förutspå

Anmälningarna mot det privata vårdbolaget Carema ser aldrig ut att ta slut. Enligt Aftonbladet och Dagens nyheter har man har låtit gamla dö ensamma framför tv:n, man har struntat i infekterade liggsår som gjort att människor dött och man väger blöjorna för att spara ihop till direktörernas miljonbonusar!

Annons

Listan kan göras lång men det är en sådan osmaklig historia att jag inte orkar räkna upp fler vidriga detaljer. Och samtidigt som detta sker kvitterar Caremas vd ut 185 000 kronor i månaden!

Hur kunde det bli så här fel?

De senaste årens politik har bytt ut drivkraften att ge en bra vård mot drivkraften att tjäna så mycket pengar som möjligt på gamla och sjuka. Utförsäljningar där vårdbolag kraftigt skurit ner kostnaderna för att skapa vinst. Vinster som sedan inte sällan gått till skatteparadis och undgått beskattning medan personalen slitit ut sig.

Vänsterpartiet har de senaste tio åren varnat för den här utvecklingen, men även andra opolitiska instanser har varnat för den här utvecklingen bland annat riksrevisionen i sin rapport 2008. Visst händer saker även på offentligt drivna äldreboenden men då handlar det oftast om individer som felbehandlar eller beter sig illa och oetiskt och det är naturligtvis allvarligt. Men det som vi nu ser, framför allt inom Carema. Det är resultatet av ett systemskifte där vinsten blivit den främsta orsaken till att bedriva vård och omsorg och vi ser en regering som lämnat fältet fritt för oseriösa vårdfifflare!

Att nu flera borgerliga politiker yrvaket börjat reagera mot dessa missförhållanden är bra men det är en förändring under galgen och den kommer flera år försent. När Vänsterpartiet drev dessa frågor under valrörelsen ifjol var det ingen borgerlig politiker som hade några som helst problem med vinster och avancerad skatteplanering. Faktum är att i landstinget Gävleborg var det bara Vänstern som ifrågasatte detta och det hördes heller inga protester från Socialdemokraterna eller Miljöpartiet mot privatiseringarna, tvärtom så genomförde sossarna och Miljöpartiet utförsäljningen av Bollnäs sjukhus.

Alf Norberg (V), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons