Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdigt liv livet ut!

Annons

Visst är det så att många äldre känner stor oro för framtiden. Många får en stor klump i magen när de tänker på hur det ska bli när de inte kan klara sig själva längre.

I ständigt återkommande texter uppmärksammas äldre på vilka problem samhället kommer att befinna sig i när 40-talisterna når den del av livet där omsorgsbehovet ökar och sjukdom hör till vardagen. Äldre har blivit ett samhällsproblem.

Att krypa bakom en lagtext för att ge svar verkar minst sagt märkligt. Vi måste väl kunna ha en egen uppfattning utanför byråkratins domäner grundat på empati och medmänsklighet. Äldre människor känner och tänker som vi andra och har samma behov av samvaro och gemenskap.

Tänk så enkelt det kunde vara om vi använde oss själva som modeller för hur äldre vill ha sin vardag, men med mer mänskligt stöd i vardagstillvaron.

Att stämpla ut de äldsta medborgarna som utomjordingar, prissätta deras tillvaro och sälja dem till lägstbjudande är ingen framtid som ser särskilt ljus ut.

Men kom ihåg att vi är många pensionärer i dag. Det är långt innan vi nått livets sista aktion, som vi måste agera.

Kan vi verkligen efter ett långt och rikt liv acceptera att bli ett samhällsproblem, kameraövervakade med duschtillgång när andra bestämmer? Att utsättas för andras beslut med lagboken i hand, kan ofta vara långt ifrån medmänsklighet och värdighet.

Det handlar om ett värdigt liv livet ut!

Roland Laurin

gruppledare SPI Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons