Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var ska man vända sig med kreativa idéer?

Trönöbygden Ekonomisk förening vill ge sin syn på saken, apropå en artikel att "lokal samverkan saknas i Trönö" (22/7).

Annons

För det första är rubriken fundamentalt missvisande. Just Trönö har väl hela tiden visat prov på samverkan och lojalitet för bygden när det gällt brandvärn, skola, lanthandel och nu senast uppslutningen kring fiberbredband, över 90 procent av de fasta hushållen har beställt anslutning.

Den så kallade innovationsupphandlingen är ett forskningsprojekt som går ut på att kommunen ska överlåta upphandling av råvaror, helst lokalt, tillagning och distribution av matportioner till äldre i Trönö, det vill säga en komplett måltidslösning.

Vad gäller förutsättningarna för måltidslösningen så är alla inblandade rörande överens om att ersättningen för leveransen av den tänkta volymen, cirka 30 portioner per dag till ett bestämt pris på 55 kronor, inte har ekonomiska förutsättningar att bära en egen verksamhet. Den kan bara fungera tillsammans med någon annan bärande inkomstkälla, helst med likartad inriktning, typ catering eller liknande, med ett godkänt tillagningskök.

En av anledningarna till att det kom in endast två anbud är att det finns endast ett godkänt tillagningskök i Trönö, förutom skolköket. Tempo i Vågbro hade bra förutsättningar med en bärande sidoverksamhet och det godkända tillagningsköket.

Vad gäller leveranssäkerheten så krävs ju även någon typ av backup för ett enmansföretag, för maten ska levereras 365 dagar om året, så det finns inte utrymme för eventuell sjukdom eller andra problem.

Ett stort problem med anbuden var tidsaspekten i projektet. Från första mötet så rann tiden iväg och slutmötet med ramarna för anbudet skulle vara sommaren 2014, men tiden rann av någon anledning iväg och i mars 2015 kom så äntligen mötet med mycket snäva ramar och ganska stora krav som skulle vara inne om en månad. Det pratades om att nu skulle kreativiteten få flöda, nu skulle man kunna ta ut svängarna, utanför den vanliga mentala boxen och man skulle tillföra ytterligare mervärden. Men var fanns pengarna och var fanns tiden?

Med de förutsättningarna ska nog beställaren kommunen vara glad att de fick in något anbud över huvud taget. För att återkomma till skolköket som jag nämnde tidigare så har det ju fungerat som matsal för äldre och allmänhet tidigare men av någon anledning så drogs den möjligheten in. Det vore möjligen nåt att utveckla igen med att arrendera ut (det nyrenoverade!) skolköket med tillhörande matsal till någon eller några entreprenörer. Kanske är det till och med möjligt att få hit hemtjänsten igen och på så sätt förenkla distributionen av matlådorna.

I nästa steg, var vänder man sig med de kreativa idéer som naturligtvis finns om man vill förverkliga dem?

Trönöbygden Ekonomisk förening

Fotnot: Inköp Gävleborg har erbjudits att kommentera inlägget, men man avböjer.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons