Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...var fulla och sov hela julafton...

...var fulla och sov hela julafton...

Det är en vecka kvar till julafton. En helg som marknadsförs som rödskimrande lycka i butikerna och det accelererar till obegriplighet ju mer den 24 december närmar sig. Bilden av hur lycklig och fin julen ska vara förmedlas till oss från alla håll. För många blir det inte alls så.

Annons

Ett av skälen är att många barn får uppleva obehag när vuxna väljer att berusa sig. IOGT-NTO-rörelsen har även i år sin kampanj Vit jul som uppmanar vuxna att fundera över hur de prioriterar under julen. Får det vara barnens högtid där de slipper fundera över när morbror ska börja gruffa med alla?

En person berättar på kampanjsajten: Mamma låg i soffan och pappa låg på golvet. Jag och min lillebror visste inte vad vi skulle göra. Skulle vi äta julmat och öppna paketen själva eller skulle vi vänta tills de vaknade. Att mamma och pappa var fulla och låg och sov hela julafton kommer jag aldrig att glömma.

Runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Just under julen är våra barn knutna till sina familjer och det är svårare än annars dagar att gå över till en kompis för att få lugn och ro om föräldrarna blir osams. Att förebygga riskfyllt drickande hos vuxna är givetvis en självklarhet att arbeta med, men när skadan redan är skedd behöver barnen stöd, precis som de vuxna gör det.

Med hopp om en god och vit jul för oss alla.

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons