Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar ni tills en varg tar en hund i Stockholm?

Annons

Hej! Jag är medlem i Naturskyddsföreningen sedan många år tillbaka och tycker att det är mycket viktigt att vi värnar vår natur och våra djur.

Jag har bott i Stockholm i över 30 år men flyttade för 3,5 år sedan tillbaka till min lilla hemby i Gästrikland.

Så ljuvligt tyst och lugnt med frisk luft och naturen intill. Här springer trefyra vargar om kvällar och nätter genom byn.

Läs också: Fårbonde ersätts efter vargattack

Dessa viker nu inte för en människa som rastar sin hund även om människan i fråga ropar, skriker och försöker skrämma den, den har ju sina tvåtre kompisar med sig i närheten.

Som jag ser det kommer vargens tillvänjning av att ”människan är ofarlig” (för vem viker inte undan för en stor varg som inte flyttar på sig?) att leda till att vargen snart inser att den inte har något att frukta från människor och den kommer snart att ta hunden, även om husse eller matte har den i koppel. Vargen kommer att lära sina valpar att det är okej att jaga bland hus och människor. Vad kommer därnäst?

Att ett barn får sätta livet till?

En skogsarbetare arbetar ensam i skogen. Fyra vargar står runt omkring honom och bara tittar, viker inte undan. Skogsarbetaren får inte ha ett vapen med sig i skogen, då blir han polisanmäld och straffad.

Är det en skogsarbetare som kommer att bli den första människan i Sverige (i vår tid) som dödas av vargar?

Två unga tjejer rider barbacka ute på landet på en grusväg på väg hem. Ett gäng vargar förföljer dem. Hästar och tjejer kom undan ända hem den här gången.

Folk på landsbygden är rädda. Olust och rädsla, vi går inga kvällspromenader i vår vackra omgivning längre.

Läs även: Lantbrukare om vargjakt: "Sex stycken är för lite"

Ska det vara så här?

Att skyddsjakt endast tillåts (under begränsad tid) om vargen ifråga redan har dödat hundar, hundvalpar, kvigor, får?

Måste vi verkligen invänta en vargattack på människa innan politikerna och Naturskyddsföreningen fattar att något är helt galet?

Eller är det så; att så länge vargarna håller sig ifrån hundarna i Stockholm med omnejd är det okej att landsbygdsmänniskorna lever i rädsla? Och att de får lyssna till sin hunds ångestskrik när vargen springer iväg med den?

Detta har hänt i Järbo ett par gånger i höst, vargen tog Jack Russeln två meter ifrån ägaren på dennes gårdsplan och vid ett annat tillfälle togs en hundvalp några meter från människor.

”Vargkramarna” tycker: ”vargen är inte farlig”. Nä, det var väl inte de ”gulliga” vargarna i Kolmården heller. Tills de slet sin skötare i stycken.

Läs mer: Så många vargar får fällas i Gävleborg

Ni skriver på er hemsida angående licensjakten som länsstyrelser nu har beslutat om: ”Problemvargar kan fällas med hjälp av skyddsjakt.

Det är ett mycket bättre sätt att ta hand om de förhållandevis begränsade problem som finns, än en sådan här omfattande jakt. Resurser borde också satsas på metoder som förebygger angrepp, såsom rovdjursstängsel, säger Johanna Sandahl.”

”Begränsade problem”? Är det begränsade problem när människor som bor på landet inte törs ha sin hund med sig i skog och mark och knappt vågar gå ut själva?

När de som rider får vargflockar efter sig varje gång de rider utomhus?

När vargar befinner sig i byarna på kvällar och nätter och inte viker undan för människor som ropar och fäktar med armarna?

När befolkningen inte mår bra på grund av allt fler vargar i omgivningarna?

”Metoder som förebygger angrepp”? Stängsel överallt eller? Ska alla människor på landsbygden ha höga staket kring sina tomter, betesängar etcetera? Och sedan hålla sig innanför dessa staket?

Eller menar ni att alla ska flytta till storstad och att vi sedan kan ha vargsafari i resten av landet?

“Ingen människa har dött i en vargattack de senaste 200 åren” är ett standardargument från vargivrarna.

Nä, jag antar att de vargar som förr kom in i byarna sköts omgående och därför förblev vilda vargar skygga för människan, därför att människan upplevdes som ett hot.

Nu får vi människor inte försvara oss mot vargarna, de blir tillvanda och så småningom kommer de att vara helt orädda. Det är en tidsfråga innan den första vargattacken på människa kommer. Vad kommer Naturskyddsföreningen att säga då? Att det trots allt är en “genetiskt värdefull” varg som borde sparas?

Jag har tyvärr redan hunnit betala medlemsavgiften 295 kronor för 2016, men jag önskar att ni återbetalar den till mig eftersom jag vill gå ur föreningen på grund av. av er inställning i vargfrågan.

Elisabeth

medlemsnr 32480887

Gästrike-Hammarby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons