Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern satsar på kommunerna för att vända krisen

Under hösten har ansvariga kommunpolitiker vänt på varje krona för att åstadkomma en hållbar ekonomi. Det är nya prognoser om vikande konjunktur och stigande arbetslöshet som gjort det extra svårt att behålla balansen i ekonomin och samtidigt klara av att behålla kvaliteten i den kommunala välfärden.

Annons

Omkring 25 kommuner höjer skatten nästa år och de allra flesta tvingas till ambitionssänkningar och uppskjutna investeringar, jämfört med tidigare planer.

Under krisåren 2008–2009 försvann över 40 000 välfärdsjobb i kommunsektorn varav åtskilliga lämnades över till riskkapitalbolag. Satsningar på jobb och offentliga investeringar lyste med sin frånvaro och gör så fortfarande. De extra statliga stimulansbidragen är inför 2012 helt borttagna.

När alliansen skryter om sin ansvarsfulla ekonomiska politik, är det andra delar av samhället som får ta smällarna. Många betalar priset genom otrygg och knapp privatekonomi. Det är framför allt sjuka och arbetslösa som drabbas, många ungdomar, ensamstående föräldrar och deras barn. Kommunerna och den gemensamma välfärden drabbas på flera sätt. Hög arbetslöshet minskar skatteunderlaget, men kommunerna får också ökade kostnader för försörjningsstöd.

Ökad ojämlikhet och arbetslöshet gör att många kommuner prioriterar satsningar på utbildning och arbetsmarknadsåtgärder. En del av detta kan strikt ses som statens ansvarsområden, men som kommunpolitiker vill man naturligtvis ge goda livsvillkor och möjligheter för alla invånare. Om inget görs leder det dessutom till kostnader i kommunkassan i framtiden.

Vi vill göra annorlunda. Satsningar som finansieras genom en skattepolitik med tydligare fördelningsprofil. Det behövs för att bygga framtidens vård och omsorg samt för jämställdheten. Om samhället sviktar är det kvinnor som får ta det största ansvaret för barn och äldre genom obetalt arbete.

Som vänsterpartister med ledande förtroendeuppdrag i kommuner, tar vi ansvar för välfärden lokalt med fokus på att skapa ett jämlikt och demokratiskt, långsiktigt hållbart samhälle. Men vi har att hantera konsekvenserna av de växande klyftor högerregeringens politik medför. När regeringen prioriterar att sänka skatter och krogmoms och försämrar i trygghetssystemen, vältras kostnader och ansvar på område efter område, över på oss.

Vi vill i stället satsa på offentliga investeringar för framtiden. De verksamheter vi bedriver gemensamt i Sveriges kommuner är viktigt för att förhindra massarbetslöshet och trygga välfärden i Sverige.

Kenneth Forsell, Ljusdal, Gunbritt Wallström, Söderhamn, Brittis Benzler, Gotland, Mats Einarsson, Botkyrka, Marita Engström, Gävle, Nicklas Franzén, Nyköping, Roland Halvarsson, Degerfors, Stig Henriksson, Fagersta, Kerstin Hildebrand, Norrköping, Staffan Norberg, Södertälje, Mats Pilhem, Göteborg, Andreas Trygg, Köping, Vasiliki Tsouplaki, Västerås, Kommunalråd/ledande kommunpolitiker i majoriteter där Vänsterpartiet ingår

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons