Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnig politik för glesbygder

Har nyss kommit hem från en informationsträff om Delsbo/ Friggesunds hälsocentrals organisation. En betydligt lägre servicenivå i Friggesund planeras.

PRO och byalaget i Friggesund organiserade träffen och överlämnade samtidigt protestlistor med över 500 namn till de närvarande chefstjänstemännen.

Annons

Över hundra personer hade mött upp för att lyssna på informationen. Som bekant har det på senare år startats flera privata hälsocentraler i länet och en följd av detta har det blivit en överetablering.

En chefstjänsteman har uppdraget att se till att den privata och landstingets hälsovård arbetar på lika villkor.

Vem som ser till att invånarna i ett område har något sånär likartad hälsovård vet vi gräsrötter för närvarande inte. Det är i varje fall inte politikerna även om de klubbat målen för verksamheten.

All verkställighet är delegerad till en landstingsdirektör som med fast hand fördelar uppgiften till sina tjänstemän.

Hur ska en samhällsintresserad bypolitiker i en lokal politisk förening göra för att hjälpa till exempel PRO att få sina önskemål tillgodosedda? Vad hjälper en skrivelse till partikamrater i landstinget när all verkställighet är delegerad till tjänstemän vars viktigaste uppgift är att hålla sig inom budgetramarna?

Glesbygdsborna kom till mötet i hopp om att få diskutera en bra lösning för bygden i sin helhet.

I stället fick de lyssna till två landstingschefer som informerade hur viktigt det var att minska lokalytorna i landstingets fastighet i Friggesund. Flyttades större delen av verksamheten ner till Delsbo kunde de säga upp lokaler som med all sannolikhet sedan skulle stå oanvända.

Det bekymrade inte tjänstemännen. Den hyresförlusten berörde inte deras konto.

Problemet var att i Delsbo fanns varken lokaler eller parkeringsmöjligheter, men kommunen kunde hyra ut sedan de anpassat lokalerna efter landstingets behov.

I Delsbo kommer därmed att finnas 2 hälsocentraler, en landstingsägd och en privat.

Vad håller landstinget på med? Som skattebetalare reagerade åhörarna med orden: Vi begriper inte ett dugg. Vad säger ni egentligen? För landstinget måste det bli dyrare att stå med tomma lokaler och sedan hyra nya på annan ort.

Svaret blev: Ja, men det berör inte vårt konto!

När nu förändringarna genomförs är det den lilla hälsocentralen som servar den yttersta glesbygden som får en oacceptabel låg servicenivå. Då får planerarna sin budget att gå ihop och landstinget har gnetat ihop några tusenlappar för att täcka överetableringen av hälsocentraler i tätorterna.

Undrar ni varför folk inte bryr sig om politik på gräsrotsnivå?

Svaret är: Det som sker på gräsrotsnivå kan ej påverkas! Där har tjänstemännen makten.

Marianne Ekblom

Bjuråker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons