Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkomna vindkraften

Sven-Åke Thoresen och Bengt Gill som tillsammans stängde dörren för vindkraftsetablering i Hudiksvalls kommun kämpar nu i motvind mot den nya majoriteten.

Annons

Det är både patetiskt och upprörande att läsa Thoresens återkommande insändare där han mekaniskt upprepar att det beslut som nu tas om vindkraft skall han riva upp då han kommer till makten igen 2014.

Jag tror att vi kan vara lugna. Väljarna vill nog inte ha tillbaka en kommunledning som så oresonligt motsätter sig miljövänlig förnybar elproduktion, som dessutom kommer att generera välbehövliga inkomster till kommunen. Nio av tio kommuner i länet är delägare i bolaget Samkraft AB för vindkraftsetablering i länet. Thoresen och Gill ordnade så att vår kommun missade denna chans. De aktier som Hudiksvalls kommun kunde ha fått gick istället till investmentbolaget Hudikvind.

Att tacka ja till vindkraft i vår kommun är en solidaritetsfråga. Energimyndigheten vill att Sverige skall prestera 30 Twh vindkraftsel redan till 2020. Idag ligger vi på skamligt låga 2 Twh samtidigt som kärnkraften genererar 60-70 Twh – mest per person i hela världen. Kärnkraften som är dyr, och som när som helst kan ge oss en miljökatastrof som vi ej kan överblicka eller kontrollera, skall givetvis avvecklas. Det kan vi göra parallellt med att vindkraften byggs ut och samtidigt som vi jobbar hårt med energihushållning.

Självfallet skall vi tacka ja till vindkraftsetablering på de områden som är utpekade som riksintresseområden. Vår kommun mäter cirka 25 kvadratmil, och är som bekant glest befolkad – mindre än 40 000 invånare. Visst har vi plats för vindkraft, samtidigt som vi kan fortsätta att njuta av den sagolikt vackra och omväxlande naturen!

I framtiden får sannolikt solkraften allt större betydelse. Vindkraftverken kan då lätt tas ned och ingen skada är skedd.

För ett par veckor sedan paddlade jag havskajak med min dotter och ett tjugotal andra personer, tillsammans med ledare från Friluftsfrämjandet. Kajakerna sjösattes vid Stensö en vacker julikväll, och vi paddlade ut genom viken och norrut. På tillbakavägen in i viken såg vi tydligt fem mäktiga, resliga, gracila vindkraftverk resa sig mot kvällshimlen och de blinkade stillsamt och vänligt mot oss.

Det känns häftigt att se vindkraftverk på så nära håll! Det känns också så bra och tryggt att veta att bränslet blott och bart är den friska vinden!

Vi resonerade några stycken om hur märkligt det är att någonting så oskyldigt kan väcka nästan hatiska känslor hos somliga. Visst är det trist när lojalitet och engagemang i miljöfrågor stannar vid utsikten från den egna sommarstugan.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons