Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj cirkusar utan djur

Cirkusturnerandet är i full gång och jag vill uppmana cirkusintresserade och djurvänner att stödja de cirkusar som valt att inte ha djur utan klarar sig med sina egna duktiga mänskliga artister, menar skribenten.

Annons

Vissa djurslag är förbjudna att ha på cirkus i Sverige, till exempel apor, giraffer och strutsar. I utredningen till den nya djurskyddslagen finns förslaget att även förbjuda elefanter och sjölejon på cirkusar.

Bland annat Sveriges Veterinärförbund och Världsnaturfonden ställer sig bakom förbudet. Djurens behov av att kunna utföra naturliga beteenden kan inte kunde tillgodoses på de begränsade ytor som cirkusarna håller dem på vid turnéerna. Förvaringen av så stora djur som elefanter är problematisk att ordna på ett bra sätt. Utrymmeskravet går inte att tillgodose. Vilda elefanter vandrar miltals och är sociala djur som fråntas möjligheten till social gemenskap i familjegrupper som är det naturliga för dem. Sjölejon är ett i grunden vild rovdjur som i naturen håller till längs kusterna och simmar mycket. På cirkus saknas den miljön. Flera länder, bland annat Belgien, Nederländerna och Storbritannien har numera förbud mot vilda djur på cirkusar. Cirkusar har tagit till sig av allmän opinion och nu upphört med dessa djur även om vi ännu inte har något förbud.

Ett annat skäl är att tillgången till elefanter födda i fångenskap har minskat. Men de vill fortsätta använda andra djurslag som publikmagnet, för man har fortfarande till exempel hästar, kameler och lamadjur. Det bidrar till att synen på att det är moraliskt rätt att använda djur för nöje och ekonomisk vinning bibehålls. Det är fel för djuren har som individer ett egenvärde och rätt till ett eget liv. Det ligger inte i deras intresse att transporteras runt och visas upp. En kritiserad punkt är transporterna som innebär stress för djuren.

De dagliga på- och avlastningarna, resorna och att ständigt behöva utsättas för nya okända omgivningar är psykiskt påfrestande. Barn och cirkus hör ihop men våra barn borde lära sig att de inte är till för människans nöje att beskåda och förlöjliga när de tvingas göra onaturliga konster. En tradition som innebär utnyttjande av andra medvarelser borde brytas. Stöd cirkusar utan djur!

Lena

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons