Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden, valfriheten, vinsterna – vem vinner?

Jag är en pragmatisk socialdemokrat och tycker att alla tre begreppen i rubriken kan, och ska, vinna. Då får vi en trygg, bra och utvecklingsbar välfärd för alla i framtiden.

Annons

Det stora felet med högeralliansen är att de inte vill se det orimliga med nuvarande system där våra gemensamma skattepengar går till jättestora övervinster till oseriösa privata riskkapitalbolag. De borgerliga älskar privata övervinster mer än skolornas elever och lärare och vårdens patienter.

Men det borde finnas socialliberala krafter kvar inom borgerligheten som kan lyssna till, och göra upp med, Socialdemokraterna när de kommer med ett nytt välfärdsprogram som säkert föreslår att privata övervinster inte tolereras inom välfärdssektorn.

Inom fackföreningsrörelsen har LO, TCO och Saco länge hanterat frågor och metoder för att få och kunna bedriva solidarisk lönepolitik. Det är inte ägandet som är det viktiga. Det är hur och vad som produceras av välfärdstjänster. Det är viktigt för medborgarna.

Valfrihet är bra, men inte övervinster. Normala vinster (överskott) behövs för att förbättra och utveckla mål och metoder inom välfärdssektorn. De samhällsägda och demokratiska välfärdstjänsterna bör också kunna organiseras i nya moderna och effektivare drifts/företagsformer. De nuvarande stora ekonomiskt ohanterliga organisationsformerna bör kunna brytas upp och få moderna och effektiva "företagsformer". Då kan medborgarnas insyn och kontroll garanteras genom hårda, ofta återkommande kontroller och "besiktningar" av våra samhällsägda verksamheter och av de privata eller kooperativa företagen.

Jag väntar med stort intresse på Socialdemokraternas nya moderna välfärdsprogram som bör kunna träda i kraft efter valsegern 2014.

Effektivitet utan demokrati är omänsklig.

Demokrati utan effektivitet kan inte överleva.

Härje Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons