Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet är ganska enkelt

Göran Persson framställer det i sitt debattinlägg (5/8), som att den globala uppvärmningen är påhittad, och att vi snarare bör öka den mänskliga delen av växthuseffekten för att undvika en ny istid. Detta påstående är felaktigt.

Annons

Jordens globala medeltemperatur har ökat med 0,8 grader Celsius sedan början av 1900-talet, och fortsätter att göra det. Ökningen kan låta liten, men med de utsläppsnivåer som vi har nu, av bland annat koldioxid, förväntas temperaturen stiga med minst två grader fram till 2100.

Något som inte bara betyder att vi får det lite varmare i Sverige, utan att översvämningar orsakade av smältande inlandsisar hotar dränka delar av exempelvis Bangladesh, skapa omfattande torka i Afrika, och slå ut delar av jordens växt- och djurliv. De flesta vetenskapsmän inom klimatområdet, är överens om att människan orsakar den största delen av denna uppvärmning.

Att "välja själv" är därmed ganska enkelt. Vi bör välja att hjälpa de människor i Bangladesh eller Afrika, som inte har något eget val, och kommer tvingas fly sina hem. Detta gör vi genom minskade koldioxidutsläpp, och inte genom att öka jordens temperatur ytterligare.

Love Johansson

blivande miljövetare, Malmö Högskola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons