Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldet går inte i pension!

/
  • Våldet finns i alla samhällsklasser och kan vara mycket svårt att upptäcka, skriver artikelförfattarna.

Vi måste samtala, öka kunskapen om det faktum att äldre utsätts för våld och övergrepp, både kvinnor och män, men det är de äldre kvinnorna, som är mest utsatta! skriver debattörerna, styrelsen för SKPF pensionärerna avd 50.

Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, lyfter fram fakta och en svensk undersökning påvisar, att 16 procent av kvinnorna utsätts för våld efter fyllda 65 år och då sker detta i hemmet.

De kvinnor som utsätts för våld och övergrepp, lever i en rädsla och ångest, som finns kvar under lång tid, våldet har blivit en del av vardagen för dem. Våld och övergrepp är ett dolt folkhälsoproblem, alltså ett stort samhällsproblem. Ett mänskligt lidande! Ingen ska behöva utsättas för våld och det gäller givetvis också äldre personer!

Det är mycket vanligt att när man talar om våld när det gäller äldre, så talas det om det som sker ute i samhället. Men, våldet som sker i hemmet ser annorlunda ut och det är vanligt, att det är män som den äldre kvinnan känner, som utför våldet.

Våldet finns i alla samhällsklasser och kan vara mycket svårt att upptäcka. Dessutom är det så tydligt, när drabbade kvinnor vågar berätta att de tar på sig ansvaret och skulden till våldet som skett, kanske att jag inte skulle ha sagt så där, gjort så där.

Våldsbrott inom familjen anmäls inte. Det är mycket få äldre som berättar om vad som hänt, eller söker hjälp. Alltså det finns ett stort mörkertal. I vårt samhälle finns stora brister på kunskap om och hur man ska agera, i det som rör våld mot äldre.

Vi menar, att det nu omedelbart måste tas fram handlingsprogram i varje kommun, precis som gjorts i Nordanstigs kommun – Våld i nära relationer. Ett mycket bra program som belyser problematiken och också vägleder hur och vad som kan göras för att hjälpa utsatta, samt förhindra att det sker.

Från SKPF pensionärerna avd 50, förutsätter vi att det arbetet startas upp, utifrån regeringens beslut 2012 om uppdraget, att åstadkomma en kraftsamling för att motverka våld i nära relationer.

Det som ger hopp är, det Nätverk som driver kampanjen Våldet går inte i pension, en bred sammanslutning av organisationer. Vi vill också lyfta fram informationsmaterialet från ROKS, Kvinnoorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Kvinnojourernas ideella arbete, är ett enastående arbete, som ofta sker i det tysta. En verksamhet som behöver stora resurser inte minst ekonomiskt, men alla ser tyvärr inte detta, berättigade behov!

Gemensamt måste vi öka kunskapen om att våldet finns där, förstå omfattningen, förstå att det behövs forskning som kan belysa och vägleda till förändringar.

Förstå att de utsatta äldre kvinnorna måste få hjälp och stöd, för att våga berätta och att vi alla måste våga se att våldet finns där och hur det kan se ut, samt insikten om att det är en gemensam kraftsamling som behövs, för att motverka våldet!

Styrelsen för SKPF pensionärerna avd 50

genom

Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons