Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakna alla i Ljusne

Ljusne har en rik historia.

Annons

Det är viktigt att känna till sin egen historia och hur den kan kopplas till Ljusne. Speciellt för dem som i dag bor i Ljusne.

Det finns också många asylsökande och invandrare i Ljusne nu för tiden. Dessa kan ha vissa problem att anpassa sig till den kultur som råder i Sverige.

Ett sätt att göra historien levande, och att underlätta för ickesvenskar att lära sig vår kultur, är att använda Vårdberget.

Vårdberget är en unik plats med sin historia. Där tände man vårdkasar för att bland annat varna för ryssen och där byggdes kanonvärn för att försvara området från anfallande flyg.

Tyvärr är värnen i dag förstörda, men kan återställas då stenarna finns kvar på berget.

Ett återställande av Vårdberget och med en förklarande utställning på toppen av berget, där alla kan ta del av befintlig information skulle ge en ny livsnerv i Ljusne. Ge invånarna en förklarande historia, underlätta för eleverna i skolorna att ta del av historien, underlätta för ickesvenskarna att ta del av vår kultur, locka turister till orten med mera. Dessutom har man en fantastisk utsikt över bygden och havet. Vårdberget är en pärla. Väl värt att använda. Promenaden upp på berget ger också en nyttig motion.

Jörgen Rystedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons