Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägen som någon glömde

Men jag tror inte Gud har glömt Hassela, han har ju via sändebud förärat oss ett vackert och stort kors som förhoppningsvis ska locka stora människoskaror till berget.

Annons

Tillsammans med mer jordnära nöjesyttringar, såsom skidåkning, fiske och övrigt friluftsliv välkomnar vi alla turister till Hassela för att idka olika förströelser eller endast ta sig till en rofylld tillvaro.

Men det finns ett problem: Till Hassela kan man inte åka tåg eller flyg, då det saknas räls för tåget och det saknas landningsbana för flyget, så alternativet är att färdas med bil. Men då dyker ytterligare ett problem upp. För att åka bil krävs en väg... Okej, vägen finns ju, men plogning och skrapning av vägen är under all kritik, spår och ojämnheter som finns i vägbanan orsakas av att det inte det blir plogat eller skrapat tillräckligt effektivt. Vägunderlaget kan i bästa fall jämföras med en bondes ansträngningar att få till en vacker höstplogad lägda.

Jag är en idog fritidsfiskare och vistas mycket i glesbygd i jakten på den finaste fisken, men jag har aldrig, aldrig åkt på sämre vägar än i Nordanstig. Jag har åkt i glesbygdernas glesbygder, inte sett ett hus på flera mil, men vägarna jag färdats på, har varit i bättre skick än vägen mellan Hassela och Bergsjö.

Inne i samhällena Bergsjö och Hassela är läget lika illa. Det är förenat med fara att ta sig fram gående, med rullator eller bil och ger en bild av orter som påminner om ryska landsbygden. Är det detta vi vill visa upp för turistande gäster?

Nu har jag månat om de religiösa och turisterna, men vi har ett inhemskt näringsliv som också är beroende av att det finns kommunikationer via vägnätet. Vi har arbetstagare som ska förflytta sig mellan hem och arbetsplats. Detta får de göra, som situationen är i dag, med livet som insats.

Ett gott råd till de beslutsfattare som ska hantera nästa vinters anbudsförfarande: visa upp denna insändare för dagens väghållare så snart som möjligt. Sedan kan ni ta kontakt med den äldre farbror som på sin rullator hade fäst en snöplog med rep och snören. Han kan eventuellt ta över snöentreprenaden i Nordanstig. Han hade i varje fall en ambition att fösa undan snön...

Håkan Ström, Hassela

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons