Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar Hudiksvall vara unik?

För några år sedan visades filmen När Domus kom till stan. Filmen beskriver hur etableringen av 180 Domusvaruhus kunde genomföras i städer över hela landet. En av de största stadsomvandlingar som skett i vårt land.

Annons

Med förvillande lika varuhus. Man visste inte riktigt i vilken stad man befann sig. Det skedde med hjälp av skicklig manipulation av beslutsfattare och påståenden att staden skulle bli mindre attraktiv utan ett riktigt varuhus. Domusvaruhusen skulle ju sälja i princip allt som vi behöver. Resultatet blev att gatorna i närheten tömdes på mindre specialbutiker, mindre livsmedelsbutiker, tidningskiosker, etcetera. Och staden blev fulare och mindre attraktiv. Nu har Domusvaruhusen slagit igen allihop och blivit gallerior.

När en utvecklingskonsult ska utveckla en verksamhet eller ett företag poängterar denne vikten av att vara unik för att fånga uppmärksamhet. Det var ju inte speciellt unikt att smälla upp exakt lika fula Domuslador i varenda stad och riva vackra stadskärnor. Med enda syftet att kommersen skulle stimuleras. Lika lite unikt är det att smälla upp flera köplador utanför en stad med samma syfte och riskera att tömma kvarvarande special- och småbutiker med mera, inne i staden. Det gör ju varenda stad.

Vem vågar vara unik? Vågar Hudiksvall vara unik? Vågar Hudiksvall bevara den småstadskaraktär som så många städer förlorat och fortfarande förlorar? Vågar Hudiksvall gå tvärtemot utvecklingen i andra städer och i stället forma en unik stad? En stad med mångfald av mindre butiker, av specialbutiker med ett varierande utbud och med kunnig butikspersonal med personlig service. En unik stad med människor på gatorna. En unik stad med den tillgänglighet och bekvämlighet som just en stad kan erbjuda. Med mångfald får en stad ett mer framgångsrikt, myllrande och växande näringsliv.

Vissa städer växer med kvalité. Andra bara kopierar andra. Vilken väg väljer beslutsfattarna här? Är ni modiga nog att forma en framtida levande och unik stad som människor vill besöka och där människor vill bo? Inte bara en kopia av andras misslyckanden. Fundera på om vi behöver mer köpyta? Har vi inte redan allt? Säg nej till köplador vid Medskog.

Hans Bovin

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons